Árvíz után

1 órája

Már Horvátországban jár a dunai árhullám, Dunaszekcsőn már végzik az ideiglenes védművek elbontását

Mohácsnál még a másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a folyó apadása azonban gyorsul, így várhatóan pénteken mérsékelhetik a készültség szintjét. Dunaszekcsőn csütörtökön elkezdték az ideiglenes védművek elbontását.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

A kelet-szlavóniai Almáson még körülbelül fél métert nőhet a vízszint. A helyiek homokzsákokkal próbálják védeni a nyaralókat/ A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Flajsz Peter

Folytatódott a Duna apadása, pénteken első fokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget Mohácsnál

Már "csak"  813 centiméter volt a folyó vízállása Mohácsnál pénteken reggel, erre tekintettel a mérsékelték első fokúra az árvízvédelmi készültséget.

A folyó tovább apad, vasárnapig több mint egy méterrel csökken majd a vízszint, így napokon belül megszüntethetik az elsőfokú készültséget is, s várhatóan a kompközlekedés is hamarosan újraindul.

Dunaszekcsőnél csütörtökön reggel 851, Mohácsnál 854 centimétert mutatott a vízmérce. 

Dunaszekcsőn csütörtökön már hozzá is láttak az ideiglenes védművek elbontásához.

Az árhullám tetőpontja már déli szomszédainknál jár: már szerdára virradóra elérte a folyó vízállása a 708 centimétert Kiskőszegnél, a vártnál hatvan centiméterrel alacsonyabbat, és azóta már pár centit apadt.

A Kopácsi-rét  - amely a Duna és a Dráva természetes, több mint 23 ezer hektáros árterülete is egyben -, valamint Almás  és Eszék áll terhelés alatt. Pénteken az árhullám eléri Vukovárt, a hétvégén pedig Újlako, majd továbbhalad Szerbiába.

Horvátországi szakaszán a Duna két területen öntött ki, ahol ingatlanokat veszélyeztetett. Ezek ártéri területre épültek. A Kiskőszeghez tartozó Zöld-szigetet kedd óta csak csónakkal lehetett megközelíteni, és az ottaniak, főleg víkendház-tulajdonosok már túl vannak a nehezén. A kelet-szlavóniai Almáson még körülbelül fél métert nőhet a vízszint. A helyiek homokzsákokkal próbálják védeni a nyaralókat.

A Duna Kiskőszegnél lép be Horvátországba, és Újlaknál vonul át Szerbiába. Horvátországi főágának hossza 137 kilométer.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában