Nincs vész

2 órája

Elhagyta az árhullám Mohácsot, néhány nap alatt három méterrel csökken a vízszint

A várakozásoknak megfelelően kedden tetőzött, s szerda reggelre már néhány centiméterrel csökkent a Duna vízállása Mohácsnál. Lapunk tudomása szerint az árhullám levonulása során rendkívüli esemény szerencsére nem történt. A védekezés azonban még nem ért véget, a következő napok során is bőven lesz tennivaló.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Nagyion úgy fest, hogy nem lesz baj

Fotó: MW

Szerdán reggel 873 centimétert mutatott a vízmérce Mohácsnál, 15 centiméterrel kevesebbet, mint előző este. Megkezdődött tehát a folyó apadása, az árhullám csúcsa már déli szomszédainknál jár.

Az előrejelzés szerint a következő pár nap során egyre gyorsul majd az apadás üteme, olyannyira, hogy jövő hétfőn már mintegy három méterrel csökken a vízszint, akkor hat méter körül alakul majd a vízállás. A másodfokú készültséget ezzel összhangban várhatóan csütörtökön, az elsőfokút pedig hétvégén szüntetik meg, s a kompközlekedés is helyreáll néhány napon belül.

Tennivaló azonban még bőven akad: a gátak és egyéb védművek állapotát folyamatosan ellenőrzik, a visszahúzódó víz bőven tartogathat meglepetéseket, a tapasztalatok szerint ilyenkor gyakori a fakadóvizek, buzgárok megjelenése. A sétány és más part menti terület is víz alatt áll még, ha levonul az ár, megkezdődhet a fertőtlenítés és a takarítás. 

A nehezén azonban mindenképpen túl vagyunk, lapunk tudomása szerint rendkívüli esemény nem történt, az ár sem Mohácson, sem a környező településeken nem okozott előre nem várt eseményeket, az időben és hatékonyan végzett védekezésnek köszönhetően.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában