Parlagfű-mentesítést is végeztek

1 órája

Javában folynak az őszi munkák a baranyai földeken

Baranya szántóföldjein már javában tartanak a betakarítás utáni őszi munkák, köztük az EU-s direktíva által előírt zöldítéshez kapcsolódó feladatok, valamint az őszi vetésű kultúrák számára a talaj-előkészítés – mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke.

Bama.hu

Rittlinger József közölte: az aratás után a baranyai gazdálkodók az Európai Unió zöldítési direktívái keretében vállalt munkáknak, köztük ezen területek kaszálásának, elmunkálásának álltak neki, valamint a betakarítás után a tarlón megjelent parlagfű mentesítésének is.

A munkák oroszlánrészét már elvégezték
Fotó: Mirkó István

Szintén elkezdődtek az őszi talaj-előkészítési munkálatok is. Ezt minden gazda más-más formában és módon végzi – jelezte Rittlinger József, hozzátéve, hogy készülnek a magágyak az őszi vetésű növények számára, amelyek közül az őszi káposztarepcéből már 124 hektárt el is vetettek a helyi gazdálkodók, ami 2 százalékát jelenti a tervezett mintegy 6200 hektáros baranyai vetésterületnek.

A NAK baranyai szervezetétől kapott adatok alapján őszi árpából több mint 13 ezer, őszi búzából pedig csaknem 50 ezer hektáron terveznek vetni a vármegye gazdálkodói. Érdekességi, hogy a rozs tervezett vetésterülete várhatóan alatta marad az ezer hektárnak, a növényből 846 hektáron terveznek vetni, a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféléből, a tritikáléból pedig csaknem 1400 hektáron. A kamara adatai szerint ezen őszi kultúrák vetése még nem kezdődött el. 

Rittlinger József egyúttal arra hívta fel a gazdálkodók figyelmét, hogy lehetőleg fémzárolt, azaz megbízható forrásból származó vetőmagot vásároljanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a piacképes minőségi árualap előállításának, és a nyomon követhetőség biztosításának egyik fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag. A fémzárolt vetőmag szennyeződésektől, káros gyommagoktól mentes. Használatával biztosra vehető, hogy az elvetett vetőmag a vetőmag-minősítő bizonyítványon garantált mértékben csírázik, ezért használata termésbiztonságot, többlettermést eredményez.

A baranyai NAK tájékoztatásából kiderült, hogy az őszi vetésű kultúrák számára csaknem 72 ezer hektáron tervezett magágykészítés mintegy 15 ezer hektáron már elkészült. Őszi mélyszántást, a tavaszi vetésű növények alá pedig csaknem 99 ezer hektáron terveznek elvégezni a vármegye gazdálkodói.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában