Csere-bere

2024.09.11. 14:00

Így lehet félmilliárdos nyereséget csinálni Pécsen!

Nem nagyon kellett megerőltetnie magát még a cégvezetőnek sem, hiszen csak azzal több mint félmilliárdos nyeresége lett, hogy egy lepusztult kemping helyett milliárdos önkormányzati érték került a kezébe.

Bóka Máté Ciprián

A fák mögött felsejlő épület még a laikusok szerint is remek ingatlan

A baloldali városvezetés néhány nappal ezelőtt szinte ünnepelte azt, hogy a Tolna vármegyei rendőrség semmi kivetnivalót nem talált a lerúgott, szétvert, szemetes, azbesztpalával és egyéb hulladékkal szennyezett Mandulás kemping és a belváros közelében fekvő, ugyan felújításra váró, de reprezentatív Bőrklinika cseréjében.

Ezért meg is szüntette azt a nyomozást, amelyet még Körömi Attila feljelentése után rendeltek el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. Az üzletet szkeptikusan szemlélők szerint a rendőrség megszüntető határozata a jelenlegi baloldali önkormányzat álláspontját tükrözte; mindössze csak azt a minimális kritikát engedték meg az önkormányzati eljárással szemben, amikor azt mondták, hogy a belvárosi ingatlan és a kemping önkormányzat által kirendelt „szakértői” (például volt MSZP-s képviselő) értékbecslői 10-15 százalékban tévedtek, ám ez egyáltalán nem jelentős.

Az ügylet körül az MSZP és pénzügyi holdudvara köré szerveződött személyek "dolgoztak" és a kritikusok szerint a Mandulás értékét a valóságban jelentősen befolyásolta az, hogy a területen jelentős ingatlanfejlesztéssel szemben társadalmi ellenállás alakult ki, és a pécsi polgármester maga is határozatban utasította el a lakópark építését a területen a Városfejlesztési Bizottság ajánlása után – kérdés, hogy ezeket is vizsgálták-e?

Ennyi volt az értékük és ennyi lett a nyereség

A csereüzlet szerint Bőrklinika nettó 995 milliót ért, míg a kemping nettó 795 milliót. Ezért az ügyletben a Bőrklinika megszerzéséért még 200 milliót fizetett az Amandula Kft., amely immár a K20 Park Kft. néven fut. Ez utal Kodály Zoltán utca 20-as számra, ami a megszerzett klinika címe.

Ugyanakkor beszédes, hogy a K20 Park Kft. tavalyi évről szóló, közgazdasági szaknyelven íródott beszámolója szerint a 2023-ban "tárgyi eszköz beszerzés 1,035 milliárdos értékben történt", ami éppen a Bőrklinika ingatlanára utal. Ugyanebben a beszámolóban az is szerepel, hogy úgynevezett "értékesített tárgyi eszközök kivezetett értéke 164 millió forint" – ez pedig a Mandulás kempinget takarja, hiszen ezt adták oda az önkormányzatnak. 

A vállalkozás dokumentumaiból az is kiderült, hogy a 2023-as beszámoló szerint a végbement csereüzlet után 558 milliós adózott eredményt, azaz  nyereséget ért el a cég. 

A Körömi Attila a nyomozás megszüntetése után már lapunkkal azt közölte, hogy rendőrségi határozatban található indoklás szerinte téves következtetéséket vont le, bizonyos tényeket nem vettek figyelembe, mintha azok nem is lennének lényegesek, ezért felülbírálati indítványt nyújt be. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában