Felesleges?

2024.09.05. 14:00

Hiába alkotnak költségvetést, azt lesöpörheti a nemzeti oldal

Hiába szeretné a pécsi önkormányzat történetében példátlan módon a pár hétig regnáló baloldali koalíció megszabni már most a 2025-ös év költségvetését, várhatóan azt a következő, főként jobboldali képviselőkből álló új többség átszabhatja, vagy teljesen új büdzsét alkothat meg.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A jelenlegi pécsi városvezetés elképesztő módon arra készül, hogy már most szeptemberben, a következő testület megkerülésével megalkossa azt a költségvetési rendeletet, amely meghatározza Pécs következő másfél esztendejét. Mindezt úgy tennék meg, hogy októbertől a baloldali koalíció már nem vezetheti a várost. A példátlan húzást Ruzsa Csaba, MSZP közeli alpolgármester azzal próbálta magyarázni egy propagandainterjúban, hogy így tervezhetőbbé válhat szerinte az önkormányzat gazdálkodása. Csakhogy arra már nem tért ki, hogy ezzel miért nem lehet megvárni a következő, októberben felálló testületet, hiszen ahogy korábban, az ő időszakuk alatt is mindig az adott év elején alkották meg az éves költségvetést. 

A sietség mögött az a politikai indok állhat valójában, hogy megpróbálják ezzel a baloldali pénzügyi holdudvart bebetonozni, vagy legalábbis további egy évig kistafírozni. Városházi forrásunk szerint ugyanis ezzel a lépéssel azt akarják elérni, hogy az önkormányzati cégek, intézmények megköthessék azokat a szerződéseket, megállapodásokat a különböző külsős, piaci szervezetekkel, amelyek már a 2025-ös évre vonatkoznak. 

Az ilyen megállapodásokat ugyanis általában abban az esetben üthetik nyélbe a cégvezetők, ha a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll. Forrásunk szerint az lehet a baloldali koncepció, hogyha még szeptember közepén döntenek a büdzséről, akkor az új testület októberi megalakulásig van még idejük a különböző kötelezettségvállalásokra, amikből aztán az új testület idején már nehezen, vagy pedig kötbérrel lehet visszatáncolni.

Barkóczi Csaba fideszes képviselő a minap jelentette be, ha a mostani közgyűlés elfogadja a jövő évi rendeletet, akkor azt a terveik szerint visszavonják majd. 

Erre van lehetőség, hiszen egy jogszabályt a közgyűlési többség alkothat meg és fogadhat el. Ugyanakkor arra is van mód, hogy technikailag nem vonják teljesen vissza a rendeletet, hanem abban gyökeres módosításokat, átcsoportosításokat hajtanak végre. 

Barkóczi Csaba ugyanakkor azt mondta, hogy a képviselői eskütétel – amit legkésőbb október 15-én kell megtartani – után   kezdeményezhetik a rendkívüli közgyűlés összehívását, amelyen már új büdzsét alkothatnak. Erre leghamarabb három napon belül keríthet sort a polgármester,  persze a városvezető megpróbálhatja az időt húzni, de akkor is nagyjából egy hónapon belül meg kell tartani az ülést. 

A jobboldali politikus azt is elmondta, hogy amennyiben a cégvezetők a baloldali költségvetés alapján szerződnek, és nem várják meg az új testület büdzséjét, akkor ennek azért lehetnek súlyos következményei, mert az ilyen formában megalkotott költségvetés illegitimnek tekinthető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában