Pénzlesők

2024.09.03. 07:00

Végjáték: mindent kihúznának mások alól

A pécsi önkormányzatiságban példátlan lépésre készülhetnek a regnáló baloldaliak, akik már most szeretnék a költségvetést megalkotni, holott októbertől már biztosan új testület lesz. Ez a végjáték a regnáló baloldali elité, amely ragaszkodik a pénzügyi hatalomhoz.

Bóka Máté Ciprián

Egyre furcsább történéseknek lehetünk szemtanúi a pécsi városháza környékén

Fotó: Laufer László

A pécsi baloldali propagandasajtónak adott interjút Ruzsa Csaba, MSZP-hez közelálló alpolgármester a költségvetés kapcsán. Az online önkormányzati lapban az írást  a szerzőfeltüntetése nélkül  jelentették meg, vagyis ezúttal sem vállalta magát a cikk írója. Ez nem lehet véletlen, hiszen az alig egy hónap múlva távozó városvezető baloldali koalíció példátlan lépésre készül. 

Végjáték: mindent kihúznának mások alól
Végjáték: mindent kihúznának mások alól



Még idén akarnak dönteni a költségvetésről
A 2019-es és 2024-es önkormányzati választáson sem induló, így a pécsiek által valójában meg sem választott alpolgármester szerint ugyanis még idén kellene dönteni a költségvetésről. Az önkormányzati büdzsét jellemzően az adott év elején fogadják el, olyanra pedig nem volt példa, hogy egy közgyűlés a másik „rovására” tegyen így a végjáték pillanataiban.
Azzal indokolja mindezt Ruzsa, hogy ezzel szerinte sokkal kiszámíthatóbb lenne a következő év tervezése pénzügyi szempontból, arról viszont nem ejt szót, hogy ez miért éppen abban évben jutott eszükbe először, amikor a baloldali koalíció a választáson elveszítette a másokat lenyomó fölényüket, és ősztől már egy teljesen más összetételű önkormányzat lesz. Az októbertől posztját várhatóan elveszítő alpolgármester mindenesetre a politikai pr-cikkben azt mondta, hogy a lépést a jelenlegi képviselőkkel is egyeztetnék, csakhogy köztük számosan vannak olyanok, akik nem is lesznek tagjai az ősztől felálló közgyűlésnek. Előfordulhat, hogy az önkormányzat életét alapvetően meghatározó döntést még szeptemberben beterjesztik.
 

Visszavonhatják az ilyen döntéseket
Barkóczi Csaba fideszes képviselő korábban listáról jutott be a városi testületbe, a júniusi eredmény után viszont egyéni képviselőként tevékenykedik. Mint mondta, amennyiben a költségvetést a jelenlegi baloldali irányítású közgyűlés elfogadja, akkor azt felülvizsgálják, és vissza is vonhatják.
– Minden olyan lépést, amivel megkerülik az ősztől létrejövő új testületet, illegitimnek tartunk és kezdeményezzük azok visszavonását – mondta Barkóczi Csaba. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a felesleges kifizetéséket felül kell vizsgálni, és abban a pillanatban, amikor az lehetséges jogilag, akkor az ezekkel kapcsolatos szerződéseket felül kell vizsgálni. 

Példaként említhetnénk

  •  Török Ottó polgármesteri biztos megbízását is, aki eddig is 50 millió forintot vitt el a pécsi kasszából, de a még regnáló MSZP-DK-s képviselők 2025 év végéig további 16 milliós jövedelmet biztosítanának neki. 
  • Hasonlóképpen igyekeztek az önkormányzatnak és a városi cégeknek nyújtandó félmilliárdos telekommunikációs szolgáltatásról dönteni, csakhogy a közbeszerzésüket a hatóság elkaszálta, a súlyos törvénysértés miatt még bírságot is kaptak. 
     

Úgysem nézik

A Nimmerfroh Ferenc főszerkesztő és Szakács Miklós helyettes által az MSZP-DK-s érdekeknek megfelelően terelgetett önkormányzati lapban amúgy rendszeresen névtelen cikkek jelennek meg. Nem kizárt, hogy ezek az irományok valójában a városházán készülnek el, és onnan küldik el Nimmerfrohnak, hogy töltse meg a lapot. Persze lehetséges, hogy a névtelen szerzők közléseit a lapnál dolgozók készítik. Ugyanakkor még ezekkel együtt is szerénynek mondható a teljesítményük. Rengeteg máshonnan átvett, átmásolt anyaggal operálnak, ami felett a főszerkesztői-helyettesi duó szemet huny, hiszen a hozzá nem értő városházaiaknak úgy tűnhet, mintha saját tartalmat jelentetnének meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában