Nem örülnek

2024.09.04. 20:00

Bőrklinika: tartanak a környéken élők a beépítéstől

Tartanak a környezeti, az ingatlanjaikban keletkező károktól, a megnövekedő autósforgalomtól, valamint a por- és zajterheléstől a magánkézbe adott Bőrklinika mellett élők. A baloldali önkormányzat eladta az ingatlant, de a környéken élőket egyáltalán nem tájékoztatja, hogy mi is történhet az értékes területen.

Bóka Máté Ciprián

Bár a tolnai rendőrök a minap a nyomozást lezárták, de várhatóan felülbírálati indítványt nyújt be a Mandulás kemping és a Bőrklinika csereügylete kapcsán a tavaly feljelentést tevő Körömi Attila, aki szerint a hatóság téves következtetéseket vont le az üzlet nyomozati vizsgálata során. Mint ismert, a baloldali önkormányzat 2022-ben úgy adta magánkézbe a Bőrklinikát, hogy azért mindössze egy romos kempinget, valamint 200 millió forintot kapott. Az értékes, a pécsi történelmi belváros határán, az egyetemhez közel található ingatlan területén azonban egy társasházi fejlesztéssel milliárdos hasznot generálhat a magántulajdonos, hiszen már a korábbi ingatlanbecslésekben is 109, átlagosan 80 négyzetméteres lakással rendelkező társasházzal számoltak. 

Az általunk megkérdezett helyiek szerint azonban eddig tájékoztatást nem kaptak arról, hogy mire készül a tulajdonos a területen. Egyelőre csak annyit tudnak, hogy több, az ingatlan északi felében található épületre kaphattak bontási engedélyt, ugyanakkor attól tartanak, hogy védett madarak – például harkályok, énekesmadarak –, borzok, mókusok élőhelyét is károsíthatják az építkezés során. 

Mindezek mellett tartanak a fakivágásoktól is, hiszen ilyenkor akár bevezető útnak, vagy éppen az épületeknek kerülhetnek útjába a fák, illetve bokrok. Azzal érveltek, hogy ez egy zöld sziget a környező panelházak között, és azért is lett volna érdemes megtartani önkormányzati tulajdonnak, hogy ott parkot alakítsanak ki. Ugyanakkor szerintük egy társasház esetében a megnövekedett zajterheléssel, nagyobb porral kell számolniuk, arról nem is beszélve, hogy a gépjárműforgalom már most hatalmas, a reggeli és délutáni csúcsforgalomban a Kodály Zoltán úton rendszeresek a dugók – ezt még újabb kocsikkal megfejelni, hatalmas terhet jelentene. 

Egyelőre abban sem biztosak, hogy elegendő parkolóhelyet tudnak biztosítani majd az új lakóknak a Bőrklinika területén. Kiemelték azt is, hogy a volt klinika épülete kicsivel több mint 14 méterre van a legközelebbi panelházhoz, de a telek széle még közelebb, ám a tervezett épületek helyéről nem tudnak semmit, ezek után nemcsak azok közelségétől, hanem az építkezés során esetlegesen keletkező statikai problémáktól is félnek. 

A milliárdos közvagyont átadó, a csereüzletet végrehajtó baloldali önkormányzat részéről mindeddig semmilyen fórumot nem tartottak annak érdekében, hogy a környéken élőket részletesen tájékoztassák, amelyen a felmerülő kérdéseikre, aggodalmaikra választ kaphatnak. 

Szerkesztőségünk hamarosan megkeresi a még regnáló baloldali önkormányzatot és az terület magántulajdonosát is, hogy a felvetett problémákra reagáljanak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában