Ez van

2024.08.26. 11:30

Zöld város: parkoló kontra növények!

Cserjék mennek és a parkolóhelyek jönnek - elvileg a növényzetet is visszatelepítik a keleti városrészben.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A pécsi önkormányzat területén akar az egyik autókereskedő cég parkolót telepíteni, aminek érdekében 448 cserjét terveznek kivágni. A parkoló a Zsolnay-gyártól keletre, a Diósi út és a Zsolnay Vilmos út által közrefogott területen valósulna meg. A pécsi polgármester egy határozatban egyelőre csak ahhoz járult hozzá a Biokom Nkft. szakvéleménye alapján, hogy a hatósági eljárást lefolytassák az ügyben. 

Ez egyébként annyit jelenthet, hogy a városi önkormányzat cége, valamint a városvezető sem zárkózott el a zöld növényzet eltüntetésétől. A végső szót így a hatóság mondja ki, amelyet viszont a jogszabályok kötnek, így ha a törvényi rendelkezések lehetővé teszik, akkor nem akadályozhatják meg a cserjék kivágását.

A baloldali önkormányzat egyébként korábban nem nagyon foglalkozott azzal, ha éppen fákat kellett kivágni, hiszen a Diana téri piac esetében is pillanatok alatt letarolták az ott élő és egészséges, hatalmas lombkoronájú fákat és hallani sem akartak arról, hogy környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve tervezzék át a létesítményt.  A Megyeri úti és a Szigeti úti bicikliutas építkezésnél történtek fakivágások, ahogyan a Verseny utcában még egy dísztavat is felszámoltak. A polgármester ugyanakkor a mostani parkolótelepítés kapcsán megjegyzi, hogy a cserjéket ugyanazon a telken kell pótolni. 

Belebukott, októbertől mandátuma sincs

A Diána téri fairtásba egyébként belebukott az LMP-s zöldbiztos, Kóbor József. Az önkormányzati képviselő és a szintén LMP-s Keresztes László Lóránt pécsi országgyűlési képviselő egyaránt levélben kérte a munkavégzés alapjául szolgáló fakivágási engedély visszavonását, de nem foglalkoztak vele. Kóbor aztán lemondott zöldbiztosi posztjáról. Aztán a belsős nézeteltérések miatt kilépett az LMP-ből, de hiába próbált a jelenlegi baloldali koalícióhoz közeledni, az MSZP-DK-Jobbik-Momentum koalíció zárt köre nem osztott számára lapot, vagy helyet, nem is indult a választáson, októbertől ennek következtében aztán a képviselői mandátuma is megszűnik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában