Ingatlanpiac

2024.08.08. 17:30

Pécsett fele annyiba kerül szobát bérelni, mint olcsóbb lakást

A felvételi ponthatárok kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsolt az egyetemvárosok, köztük Pécs albérletpiaca. Az egyik legnagyobb ingatlanos oldal összeállítása szerint a baranyai vármegyeszékhelyen olcsóbb lakást csaknem 130 ezer forintért lehet bérelni, ha valaki csupán egy szobát venne ki, ennek az összegnek kicsivel több, mint a felét kell megfizetnie.

Balikó Gergely

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Az ingatlan.com országos kínálata jelenleg több mint 14 ezer kiadó lakáshirdetésből áll, ami 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A diákok körében pedig népszerűek a legolcsóbb albérletek. Az egyetemvárosokban 120 ezer forintnál húzódik az a határ, aminél a tulajdonosok által kiadó lakások háromnegyede drágább – derült ki friss elemzésükből, amely bemutatja a legolcsóbb megoldásokat a kiadó lakások piacán.

Olcsó albérlet: mindenki keresi ezeket.
Olcsó albérlet: mindenki keresi ezeket.
Fotó: fatir29

Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője közölte: a bérleti díjak tempós drágulást produkáltak az elmúlt másfél évben. A KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb, júniusi adatai szerint éves összevetésben 10 százalékkal kell többet fizetni egy-egy kiadó lakásért – tette hozzá jelezve, hogy ugyanakkor a kínálat legolcsóbb negyedébe tartozó lakások bérleti díja sokkal kedvezőbb az átlagos albérletáraknál, ami a most piacra lépő egyetemisták és főiskolások „keze alá dolgozik”.

Az egyetemvárosok piacát nézve kiderül, hogy Debrecenben a 245 ezer forintos átlagos lakbérszinthez képest 195 ezer forintért szerepelnek a teljes kínálat 25 százalékát adó legolcsóbb lakások.

Pécsen és Szegeden az átlagos bérleti díj 150 ezer és 170 ezer forint, ezzel szemben az olcsóbb árkategória lélektani határát 129 ezer és 140 ezer forint jellemzi. Győrben 200 ezer és 160 ezer forint ugyanez a két érték, Miskolcon pedig 110 ezer forintos átlaghoz képest legfeljebb 90 ezer forintot kell fizetni a legolcsóbb lakásokért 

– ismertette Balogh László.

Mint felhívta a figyelmet rá, az átlagos lakbérekhez képest a kiadó szobák is visszafogott kiadás mellett nyújtanak lakhatási lehetőséget az egyetemistáknak. A fővárosban a kiadó szobák bérleti díja átlagosan mintegy 98 ezer forint. Debrecen, Szeged és Győr szobapiacán egyaránt 60 ezer forint az egyhavi díj, Pécsen majdnem 76 ezer forint, ezzel szemben a Miskolcon szobát kereső diákok 45 ezres átlagösszeggel kalkulálhatnak – sorolta.

Pécsett most hatalmas a kereslet

Fekete Márió, a pécsi Melitta Ingatlanközvetítő munkatársa a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy a baranyai vármegyeszékhelyen elsősorban az egyetemisták és az idősebb korosztály tagjai keresik a kiadó szobákat. A felvételi ponthatárok kihirdetése után a diákok részéről – mint fogalmazott – hatalmas lett kereslet a pécsi kiadó ingatlanokra.

A fiatalabb bérlők és egy társasház lakóközössége között időnként előforduló konfliktusokkal kapcsolatban lapunk kérdésére Fekete Márió elmondta: a biztosítékként a bérleti szerződésbe lehet foglalni, hogy a leendő bérlők betartják az együttélés szabályait, azaz tartózkodnak a késő esti hangoskodástól és az illegális tevékenységektől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában