Dilemma felvételi után

2024.07.28. 17:40

Bérleti díjat vagy törlesztőrészletet éri meg jobban fizetni?

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a garzonlakás-vásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, önálló keresettel rendelkező fiataloknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez.

Bama.hu

Múlt szerdán hirdették ki a felvételi ponthatárokat, a Pécsi Tudományegyetemre 5600-an nyertek felvételt, továbbá feltételezhető, hogy számos baranyai fiatal is megkezdi felsőfokú tanulmányait az ország más egyetemi városaiban, vagy éppen a fővárosban.

felvételi, egyetem, albérlet
Dilemma felvételi után: bérleti díjat vagy törlesztőrészletet éri meg jobban fizetni?
Forrás: MW

Ilyenkor kezdődik az albérletpiaci főszezon, amelynek egyik slágerét az egyetemvárosokban - így Pécsett is - található, 40 négyzetméternél kisebb alapterületű garzonlakások jelentik. Ezek iránt megnő a kereslet, bár a szóban forgó ingatlanok mind az eladó, mind a kiadó lakásoknál egész évben keresettek – mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A bérlés vagy vásárlás kérdésére térve a szakember kifejtette: 2022-ig az alacsonyabb kamatszinteknek köszönhetően ugyanannak a lakásnak a törlesztőrészlete tipikusan alacsonyabb volt, mint a bérleti díja, azóta viszont változott a kép. Tavaly a magas kamatkörnyezet miatt drágábbá váltak a lakáshitelek, ám a kamatok azóta jelentősen csökkentek. Ma már a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak ismét érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást – jegyezte meg a szakember.

Ismertetése szerint a nagy egyetemvárosok közül Pécsen és Szegeden 120-120 ezer, Debrecenben 150 ezer, míg Győrben 135 ezer, Székesfehérváron 130 ezer, Veszprémben 110 ezer, Kecskeméten  100 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos bérleti díjjal indul a szezon. Az érintett városokban a garzonlakások átlagára 19,9-47,2 millió forint. Így a bérleti díj a törlesztőrészlet 63-95 százalékát adja.

Pécsett az eladó garzonlakások átlagára 24 millió forint jelenleg a legnagyobb ingatlanos oldal adatai szerint. 20 százalékos önrésszel 20 évre felvett 20 millió forintos 6,5 kamatozású lakáshitel esetén a havi törlesztőrészlet 143 ezer forintra jön ki, azaz 23 ezer forinttal több, mint a bérleti díj. Az egyetemvárosok közül a legjobb mutató Miskolcot jellemzi, ahol az átlagos bérleti díj súrolja a havi törlesztőrészlet összegét.

Balogh László jótanácsként fogalmazta meg a döntés előtt állóknak, hogy a megoldandó helyzet időtartamát is érdemes mérlegelni. 

- Ha csak 2-3 éves képzési időre kell megoldani a fiatalok lakhatását, akkor lehet, hogy a bérlés a kifizetődőbb. Ha viszont a fiatalok az adott városban vállalnak munkát is, vagy a lakást később bérbe adják, akkor 5-10 éves időtávon már a vásárlás lehet előnyösebb döntés. Egy 30 millió forintba kerülő ingatlan ugyanis 8-8,5 millió forinttal is többet érhet 5 év múlva, ha a lakáspiac tartani tudja a jelenlegi 5 százalékos éves drágulási ütemet

 - fogalmazott a szakértő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!