Kifogás

2024.08.18. 18:30

Minőségi reklamáció a fogyasztóvédelmi panaszok fő oka

Wald Kata

Jótállás, szavatosság, minőségi reklamáció -  tavaly a legtöbben ilyen ügyekben kérték a Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület segítségét, a szervezet beszámolója szerint a megkeresések mintegy harmadát az ilyen típusú problémák tették ki. 

- A szavatosság keretében az eladó azért vállal felelősséget, hogy eladáskor hibátlan terméket adott át a vevőnek, vagyis annak nincs később kiderülő rejtett hibája - emeli ki a legfontosabb tudnivalókat részletező friss tájékoztatójában az egyesület.

A szavatossági jog a hatályos jogszabály szerint két év, amelynek megoszlása a következő: az első 12 hónapban vélelmezni kell, hogy a hiba az eladáskor már létezett, ellenkező esetben a forgalmazónak kell bizonyítani, hogy a meghibásodási okot mi idézte elő. Ez lehet rendeltetésellenes használat is, azaz ha például a teremcipőt utcán viselik. 

- A minőségi kifogás alkalmával jegyzőkönyvet kell felvenni, melynek tartalmaznia kell a fogyasztó nevét, elérhetőségét, a hiba jellegét és az elintézés módját. Ha utóbbiról a vállalkozás a bejelentéskor nem tud nyilatkozni, úgy azt pótlólag 5 munkanapon belül meg kell tennie - részletezi a tájékoztató. 

A fogyasztó kérheti a hibás termék javítását, vagy cseréjét. Ha ezt a kereskedő, vagy szolgáltató nem vállalja, kérhető a vételár-visszafizetése. Ha a hiba elhárítása javítással is megoldható, és az a termékben semmilyen elváltozást nem okoz, azt a fogyasztónak el kell fogadnia. Ha a javítás nem lehetséges, akkor csere jöhet szóba, amit a fogyasztó csak úgy köteles elfogadni, ha ugyanolyan fazonú, színű, méretű áru áll rendelkezésre. Kérheti a fogyasztó a termék árának mérséklését, amiben meg tudnak állapodni. Ha ezek közül semmi nem teljesíthető, akkor illeti meg a vételár visszafizetése a vevőt. 

Fontos tudni, hogy 12 hónap eltelte után a minőségi hiba okát a fogyasztónak kell bizonyítania.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában