Harminc kilós harcsát is fogtak az ivánbattyáni tavakból

2024.08.25. 11:00

Izgalmas fogásokat tartogat az idilli környezetben elterülő tórendszer

Negyedik részével folytatódik a vármegye kedvelt horgászvizeit bemutató sorozatunk, amelyben a Pécsi Horgász Egyesület (PHE) által kezelt ivánbattyáni tórendszer fekvését, megközelíthetőségét, továbbá az ott horogra csalható halfajokat mutatjuk be néhány kapitális fogásról is beszámolva.

Balikó Gergely

Fotó: Szakony Attila

A PHE ismertetése szerint az ivánbattyáni horgásztavak és környéke igazi kincs Baranya megye déli csücskében Pécstől harminc, Villánytól hét kilométerre. A Baranyai-dombság dombos-völgyes, érintetlen területein csodás panoráma, szemet gyönyörködtető vidék tárul a látogatók elé.

A település, amelyről a horgásztó a nevét kapta, zsákfalu-jellegéből kifolyólag rendkívül csendes, kifejezetten ajánlott azoknak, akik a pörgős, monoton hétköznapokból kiszakadnának. A környező erdőségek szinte hívogatják a túrázások, barangolások kedvelőit 

- tették hozzá.

Az ivánbattyáni tórendszer négy tóból áll, amelyből kettő folyamatosan horgászható, a másik kettőben pedig a telepítésre szánt állomány nevelése zajlik. A horgásztavak az Ivánbattyán alatt húzódó völgyben bújnak meg. A faluba érve mintegy huszonöt méter megtétele után, a közösségi ház előtt jobbra fordulva, az aszfaltozott utat követve a domb alján déli irányban rövidesen a látogatók elé tárul az 1-es tó, illetve a parkoló.

Az 1-es tó 4,6 hektár területű, teljes egészében körbejárható, felső harmadában stégekkel ellátott, 1,5-2 méter átlagmélységű völgyzárógátas kialakítású.

Jellemző halai a ponty, amur, busa, dévérkeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, kárász, ragadozóhalakból pedig a süllő, a balin és a harcsa. Vízfelülete egybefüggő, a meder déli irányba egyenletesen mélyülő, teljesen akadómentes. A stégeket bárki szabadon használhatja a tulajdonos megérkezéséig - hívta fel a figyelmet a vízkezelő.

A 2-es tó a parkolótól északi irányban, közvetlenül az 1-es tó felett terül el, alapterülete közel 5 hektár, amelyből azonban a szabad vízfelület csak annak mintegy a fele, mivel a felső 2-2,5 hektár háborítatlan, bokrokkal, nádasokkal és gyékényszigetekkel benőtt rész pihenő- és ívóhelye megannyi kapitális pontynak és csukának.

Az egyesület tájékoztatása szerint a 2-es tavon korlátozott számban, az éves jeggyel rendelkezők részére csónakhasználati lehetőség is adott. Parti horgászat csak a keleti, erdő felőli oldalon engedélyezett, az öt kialakított horgászállásról. Igazi vadregényes víz, megannyi bedőlt fával, víz fölé nyúló bokorral és akadóval. Jellemző hala a ponty és az amur mellett a compó, a bodorka, a dévérkeszeg, a kárász és a nem ritkán kapitális méretű csukák.

Kecskés Gergő, a PHE ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, hogy a tórendszerből került már horogra hét kiló feletti csuka, és 30 kilogrammos harcsa is, továbbá nem ritkák a tíz kiló környéki pontyok és a nagyobb amurok sem.

A tórendszerben márciustól decemberig lehet napijeggyel horgászni. A horgászidő napijegyes horgászok részére napkeltétől napnyugtáig tart. A területi jegyes tagok számára azonban egész évben engedélyezett a horgászat a tó kiolvadásától a befagyásig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában