Aki itt engedélyt vált, ritkán távozik zsákmány nélkül

2024.08.09. 17:40

Kapitális pontyok otthona a festői környezetben fekvő Zengő II-es horgásztó

A Mecsek legmagasabb pontjáról elnevezett Zengő II-es horgásztónak mindenképp rá kell kerülnie a nagyhalas horgászok térképére. A Pécsi Horgász Egyesület (PHE) által kezelt vízben ugyanis négy darab 22 kilós és számos 20 kiló körüli ponty lakik. Aki itt engedélyt vált, ritkán távozik zsákmány nélkül!

Balikó Gergely

A harmadik résszel folytatjuk Baranya ismert és kedvelt horgászvizeit bemutató sorozatunkat: az első két epizódban szintén a PHE kezelésében álló Malomvölgyi II-es és az Üszögi-tavat mutattuk be.

kapitális pontyok, Zengő, PHE
Kapitális pontyok lakják a festői környezetben fekvő Zengő II-es tavat
Forrás: HEBMESZ

Az egyesület ismertetése szerint a Zengő II-es egy intenzíven telepített, völgyzárógátas, 1,5-2 méter mélységű, 3,7 hektár területű tó. Festői környezetben található: Pécsváradtól mintegy két kilométerre délre, a Szederkény felé vezető aszfalt útról jobbra letérve, kövezett alapú úton bármilyen időben biztonságosan megközelíthető.

Főbb halai a ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, de compóval is találkozhatunk. A tó medre iszapos és egyenletes, kevésbé akadós. A vízpartot sok helyen nádas és vízi növényzet szegélyezi, amely kiváló ivó- és búvóhelyként szolgál a halaknak.

A tó északi kíméleti területénél nádszigetek tömkelege található, védett vízimadarak sokaságának nyújt élőhelyet. A távolba pillantva, nagy eséllyel láthatunk szarvas és őz csapatokat legelészni a környező legelőkön és erdőszéleken.

Mint Kecskés Gergőtől, a PHE ügyvezető elnökétől megtudtuk, Zengő tavuk kedvelt a környékbeli horgászok körében, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a parton jól kiépített horgászhelyek, esőbeállók és tűzrakó helyek is várják a kikapcsolódni vágyó pecásokat.

Ebben az egyszerre kulturált és hangulatos, valóban gyönyörű környezetben akár igazán nagytestű halakkal is összeakadhatnak a horgászok.

Hogy ez mennyire így van, arról az egyesület helyi csoportvezetője számolt be lapunknak. Mehlmann Nándor elmondta, hogy a Zengő II-esben egy jó néhány évvel ezelőtti telepítésnek köszönhetően négy darab mintegy 22 kilós ponty lakik, rajtuk kívül pedig számos 16-18 kilogrammos példány is. Összesítése szerint az alig négyhektáros tó 10 kiló feletti pontyállománya nem kevesebb, mint kétszáz egyedből áll, így a nagyhalas horgászok számára igazán ideális pályának ígérkezik a Zengő II-es.

A kifejezetten kapitális békés halakra történő horgászat régóta népszerű Magyarországon. A vízkezelők egy bizonyos súly felett nem engedik elvinni a méretükből fakadóan gyengébb gasztronómiai-, ugyanakkor kiváló sportértékkel bíró halakat, amelyek így újra és újra visszakerülnek a vízbe. Ez a határ a Zengő II-esen 5 kiló.

Akik valaha jártak ennek a gyönyörű tónak a partján, tapasztalatból tudják, hogy a helyi csoport nagy gondot fordít a tisztaságra, keletkezett hulladék nem maradhat a horgászhelyeken.

A praktikus tudnivalók közé tartozik még, hogy a vízkezelő egy autóval megközelíthető mozgáskorlátozott horgászhelyet is kialakított. A parton továbbá található egy közösségi tér asztalokkal, padokkal, esőbeállóval, főzési lehetőségekkel, amit nagyobb baráti társaságok rendszeresen is ki használnak.

Mivel a tavon márciustól decemberig folyamatos a horgászat és a halőrzés, napijegyet a halőrháznál mindig lehet váltani. Területi jegyes tagok kiolvadástól befagyásig hódolhatnak szenvedélyüknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában