A Nagyharsányi Szoborparkban

2024.08.25. 08:20

Szeptember 30-ig látható a Nagyharsányi csata emlékműpályázat kiállítása

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) tájékoztatása szerint szeptember 30-ig látható a Nagyharsányi csata emlékműpályázat kiállítása a Nagyharsányi Szoborparkban.

Bama.hu

Mint arról lapunk is beszámolt, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata és a DDNPI „a Nagyharsányi csata emlékhelye 2023” címmel hirdetett nyílt, építészeti tematikájú ötletpályázatot az 1687-ben lezajlott nagyharsányi győzelmes csata emlékhelyének fejlesztésére.

emlékműpályázat, nagyharsányi szoborpark, kiállítás
Szeptember 30-ig látható a Nagyharsányi csata emlékműpályázat kiállítása a Nagyharsányi Szoborparkban
Forrás: DDNP

A pályázat keretében „innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott” pályaműveket vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására a nagyharsányi csata emlékezetére – közölte a nemzeti park.

A DDNPI felhívta a figyelmet arra, hogy a Nagyharsányi Szoborpark fogadóépületében tekinthetők meg a pályaművek, amelyeket Dévényi Sándor építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, az MMA Pécsi Regionális Munkacsoport elnöke delegált.

A második mohácsi csata

A DDNPI emlékeztetett rá, hogy augusztus 12-én emlékezünk a 1687-ben vívott nagyharsányi ütközet évfordulójáról. Minden magyar ember tanult a végzetes kimenetelű mohácsi csatáról, de a második mohácsi csatának is nevezett nagyharsányi ütközet csak kevesek számára ismert.

Ez volt – folytatták - a Dél-Magyarország felszabadításáért vívott török elleni hadjárat legnevezetesebb ütközete, melynek során a Szent Liga Mohácsról Siklós felé tartó csapatai mérték össze erejüket a Szulejmán nagyvezír vezette török hadsereggel.

Ismertetésük szerint a csatában a Lotharingiai Károly és Miksa Emánuel vezette szövetséges hadak hatalmas diadalt arattak: 7000 török esett el (további 6-8000 katona a Dráva mocsaraiban, illetve a folyóban lelte halálát) több mint 2000 janicsár fogságba esett. Teljes hadfelszerelésük- táborukkal együtt- a keresztények zsákmánya lett. Európa-szerte a keresztény fegyverek diadalát hirdették a harangok – elevenítették fel az akkori történelmi eseményeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában