Bama.hu videó

2024.08.02. 21:27

A szerelő-ezermester-robotépítő tábor résztvevői közül vannak, akik később a műszaki pályát választják (videó)

Augusztus elsején látogatást tettünk az Európai Tudásközpontban, a modern épületben a Charter Informatika a mára már hagyománnyá vált szerelő-ezermester-robotépítő tábora zajlott.

Czeczon Enikő

A helyszínen a szerelő-ezermester-robotépítő tábor résztvevői hangosan diskuráltak egymással, miközben épp egy RobiGO nevű kis roboton dolgoztak. A gyerekek ügyesen bántak a szerszámokkal, apró, precíz kézmozdulatokkal végezték el a szereléssel járó feladatokat.

Szerelő-ezermester-robotépítő tábor Pécsen
Szerelő-ezermester-robotépítő tábor Pécsen szuper elfoglaltság a gyerekeknek

A szerelő-ezermester-robotépítő táborban programozott roboteszközöket is építenek

A Charter Informatika vezetője, Morvai Levente 15 éve, a cég indítása óta szervez ilyen tematikájú táborokat általános iskolásoknak. A gyerekek mindenféle elektronikai, informatikai feladatokat oldanak meg, különböző kütyüket szerelnek össze és programozott roboteszközöket építenek.

 

A kezdet-kezdetén még 5-10 fő vett részt egy-egy táborban, ma már azonban 20-25-re növekedett a gyerekek száma, akikből sokan 3-4 éven keresztül visszajárnak.

Megdöbbentő volt látni, hogy milyen jól bánnak a szerszámokkal a tanulók, akik között volt 8 éves is. Az egyik táborozó elmondta, hogy mindig is érdekelte ez a terület, ez az első tábora, és nagyon élvezi. 

Morvai Leventétől megtudtuk, hogy azok, akik évekig járnak a táborba, később sokan műszaki pályát választanak vagy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán folytatják tanulmányaikat. Ez a résztvevők 5-10 százalékára igaz. Persze, vannak olyan táborozók is, akikből nem lesz informatikus vagy robotmérnök, de itt kiderül, hogy érdekli-e őket egyáltalán ez a terület.

A szerelőtábor fúrással, faragással vette kezdetét hétfőn, valamint a gyerekek megismerkedtek azokkal az eszközökkel, amire a hétköznapokban minden szakembernek szüksége van. Mindezek mellett különböző elektronikai szerkezeteket – telefon, fényképezőgép, nyomtató –  is szétszedtek a táboroztatók, Morvai Levente és Fazekas Dániel segítségével, hogy a kisdiákok lássák, miből is állnak össze ezek az eszközök.

A tudás átadásán kívül a tábor a szórakozásról is szól. A gyerekek mindig alig várják a lézertechnikai fegyverekkel való játékot az udvaron. Szükség van az ilyen kikapcsolódásra is, hiszen nagyon sok olyan feladatot csinálnak napközben, amihez nagy odafigyelés szükséges.

A táboroztatók remélik, hogy sok műszaki szakember kerül ki a kezeik közül, mert nagy szükség van rájuk a mai világban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában