Fejlesztés

2024.07.10. 15:40

Takarítással indult a múzeum felújítása

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: blurAZ

Takarítással vette kezdetét a Bányászati Múzeum felújítása – a kiállítótér épülete mögötti pincét takarították ki társadalmi munkában helyi önkéntesek, illetve a raktárhelyiséget tették alkalmassá azoknak az emlékeknek, dokumentumoknak az elhelyezésére, amelyek a kiállításon nem kapnak majd helyet.

A Szászvári Helytörténeti és Bányászati Kiállítás október végéig mintegy 18 millió forintos támogatásból újulhat meg - a pénzből a kiállított tárgyak, eszközök, iratok digitalizálására kerül sor, így a világhálón a jövőben kutathatóvá válik a szászvári gyűjtemény. A múzeum körülötti tér fejlesztését is tartalmazza a projekt - a parkban tanösvényt alakítanak ki, ahol a bánya történetével ismerkedhetnek meg majd a látogatók.

A jellemző épületeket, a bányamunkát, a lassan feledésbe merülő technológiákat tárják a nagyközönség elé. Az emlékparkban a Szászvári Bánya egyik meghatározó aknatornyának nagyméretű makettje is helyet kap majd, a múzeum udvarában levő pincében pedig a hagyományos vágatbiztosítási módszert mutatják be. Mindezeken túl egy bányászati tematikájú szabadulószoba kialakítása is része az október végéig elkészülő fejlesztésnek - a cél, hogy interaktív élmént biztosítva tegyék vonzóvá a fiatalok számára a kiállítást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában