Bama.hu videó

2024.07.17. 12:00

A nápolyi és a római pizza nyomába eredtünk Pécsen (videó) - galéria

A pizza Pécs lakói körében is népszerű, a kínálatot tekintve a térségben Pécs a pizza fővárosa is, annyiféleképp kóstolhatjuk a megunhatatlan finomságot. Nemcsak a nápolyi, hanem a római pizza is jelen van a pécsi kínálatban– de mi a különbség ezek között? Cikkünkben erre keressük a választ!

Mohay Réka

Hangulatos esti vacsora, vagy praktikus gyors ebéd lehet pár szelet pizza a nyári hónapokban. Az itáliai klasszikust mára számos helyszínen készítik, hol hagyományosan, hol kevésbé olaszosan. Először is le kell szögezni, amennyire egyszerű fogásnak tűnik a pizza, annyira sok odafigyelést és gondosságot igényel, s legalább ennyi vita övezi az egyes receptek és elkészítési módok közötti különbséget. Pécsen számos helyen kínálnak különféle pizzákat, néhányat – a teljesség igénye nélkül! – mi is áttekintünk: a nápolyi mellett szót ejtünk a római pizza jellegzetességeiről és a kevésbé ismert pinsa romana-ról is. 

Római pizza Pécsett
Római pizza Pécsett
Forrás: Löffler P.

A nápolyi pizza az utóbbi években lett igazán kedvelt városunkban is. 

Errefelé elsők között kezdte el a középen vékony, ám magas szélű, hosszú kelesztési idejű, kézzel formázott pizzákat készíteni a Tímár26 csapata, akiket a Megyeri pizzéria is követett.
Néhány éve tért át a nápolyi pizza készítésére az Elefántos pizzéria is, azóta több tanfolyamot végeztek Nápolyban, két éve elnyerték az Eredeti Nápolyi Pizza minősítést.

Ide, mint a pécsi fő sétálóutca és belváros egyik csomópontjában lévő helyszínre látogattak el munkatársaink is, ahol ennek vezetője, Zachár Zsolt mesélt a fortélyokról, az ügyes kezű pizzaszakács, Dániel pedig be is mutatta a hallottakat.
A nápolyi pizza különlegessége a vékony, könnyű tésztában rejlik, s az eredeti, magas minőségű olasz alapanyagok is fontos szerepet játszanak. 
– Mi 8-24 órán át kelesztjük a tésztát, majd az sem mindegy, miként, milyen mozdulatokkal osztjuk szét és formázzuk gombócokká – hangsúlyozta Zachár Zsolt.
A nyújtást pedig kézzel, a tésztát „pofozgatva”, pörgetve végzik, mire elnyeri sajátos formáját. Ezt követően magas hőfokon, bükkfa tüzelésű kemencében sütik, 400-450 fokon sütik, 60-90 másodpercig. 
Ellátogattunk az Azzurra étterembe is, akik már új helyszínen fogadják vendégeiket a Király utcában, nem messze a színháztól. Gianfelice Faganelli, az étterem vezetője vallott a pizzakészítés náluk bevált fortélyairól.

A valódi nápolyi pizzához, azt gondolom, elengedhetetlen a kiváló nápolyi víz, ezért, nem is reprodukálható teljes mértékben, ahogyan az ottani kávé sem

 – fogalmazott az Azzurra tulajdonosa.

– Mi egyfajta klasszikus, magas szélű pizzát sütünk, amelyet szerte Olaszországban készítenek. A fő titok a tésztában rejlik, amit három napig hűtőben pihentetünk, így sokkal könnyebben emészthető lesz – mondta, s hozzátette, pizzáikat kétféle lisztből készítik, kevés élesztővel, hosszú érleléssel.
Azt is megtudtuk, az étterem Robertino Cavalera, negyven éve a pályán lévő pizzaszakács eredeti receptje alapján dolgozik.

A római pizza Pécs újdonságai közé lépett

Mostanában egyre többször találkozhatunk pécsi éttermek kínálatában azzal a jelzéssel, hogy római stílusú pizzát, avagy egyenesen a klasszikusan római pinsa-t is megkóstolhatjuk náluk.
Nemrég jelent meg a belvárosban a Pizzaklub, akik római stílusú pizzákat sütnek. 

A római pizza esetében hasonlóan kerek, vékony a tészta, de a tészta széle nem emelkedik meg, és ropogósabb a nápolyinál. 

Római stílusú, kövön sült pizzát készít a Stefano pizzéria is.

A pinsa romana pedig egy harmadik típust jelent.

 A pinsa eredetileg háromféle lisztet, búzát, szóját és rizslisztet tartalmaz. Az olasz pinsere, csípni igéből ered elnevezése, a tésztát ugyanis kézzel csipkedve formázzák egyedi hupolagos, a focacciához hasonló állagúra.  A magasabb víztartalom, könnyebbé és emészthetőbbé teszi. A pinsa kívül ropogós, belül puha, ovális vagy téglalap alakú, és gyorsabban elkészíthető, mint a pizza. Egyre több üzlet is kínálja az előre elkészített pizza alapokat, ilyent használnak az Elefántos mellett nyílt Elefantino-ban, ahol az ott kapható olasz felvágottakkal, sajtokkal díszítik és ízesítik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában