Mi lesz ebből?

2024.07.09. 07:00

Nem kérnek a pozíciók osztogatásából a pécsi „kicsik"

Ahogy az várható volt, a regnáló pécsi városvezetők annyira ragaszkodnak a hatalomhoz, hogy hiába vesztették el a többséget, a kisebb szereplőkkel próbálhatják meg megtartani a többségüket. Információnk szerint trükkök, alkuk és pozíciók kapcsán tett ajánlatok, ötletek már eddig is elhangzottak, pedig csak egy hónapja volt választás.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer L.

A júniusi önkormányzati választáson Péterffy Attila polgármester ugyan megtarthatta a székét, de a folyamatos erőfölényt, a többi közgyűlési szereplőt elnyomó politikát biztosító hátteret elvesztette. Ahogy azt a Pécsi Újság.hu is megírta, a jelenlegi állás szerint (egy körzetben új választásra kerülhet sor szavazategyenlőség miatt) 11 képviselőt ad a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség a pécsi közgyűlésnek, és csak 9-et a polgármester mögött álló balliberális tömb. Így azoknak a szerepe, akik közvetlenül egyik oldalhoz sem sorolhatók, különösen felértékelődik, lényegében rajtuk múlik, béna kacsa lesz-e Péterffy Attila. Nem véletlenül lettek fontosak a pozíciók...

pozíciók, pécsi
Pozíciók bedobásával erősítene magán a pécsi balodlal 
Forrás: DK Facebook oldala

A Magyar Szocialista Párt és az abból kinövő Demokratikus Koalíció részéről ugyanakkor életbe vágóan, egzisztenciális szempontból is nagyon fontos, hogy minél tovább tudják magukat a hatalomban tartani. Ennek oka lehet az is, hogy jelenleg már több bűncselekmény gyanújával nyomoznak az önkormányzat viselt dolgai miatt, de az új többség októbertől várhatóan szakmai szempontokból is áttekinti az iratokat, az üzleteket a különböző cégeknél, az önkormányzatnál

Információink szerint a regnáló baloldal már neki is állt annak, hogy a kisebb szereplőket „maga mellé állítsa”. Ezek egyrészt nem közvetlen tárgyalásokat, hanem esetlegesen politikai intrikákat, zavarkeltést is jelentenek. Az is előfordulhat, hogy a hatalom megtartása érdekében alpolgármesteri posztok felajánlásával "vásárolják meg" a többséget maguknak.  

  • Úgy tudjuk, hogy a Tiszta Kezek Egyesülettel kapcsolatban már olyan álhíreket kezdtek el terjeszteni, hogy velük már megállapodtak. Ennek pedig az a lényege, hogy a többi „kicsit”,
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, 
  • a Mindenki Pécsért Egyesület, illetve 
  • a Mi Hazánk mozgalmat is elbizonytalanítsák.

 A Tiszta Kezek Egyesületről a politikában jártasak tudhatják, hogy a Péterffy Attila-féle városvezetésnek egyik legerősebb kritikusai, hiszen ragaszkodnak a 2019-ben megfogalmazott elveikhez, míg ezeket a baloldal elengedte.

Nincs alku

A Tiszta Kezek részéről ugyanakkor megtudtuk, hogy egyáltalán nincs szó arról, hogy alkut kötöttek volna, a pletykát teljes mértékben cáfolták, sőt kőkeményen leszögezték, hogy a városvezetésen belüli szereplők némelyikével nem is hajlandóak tárgyalni a viselt dolgaik miatt.

A Mi Hazánk Mozgalom októbertől munkáját kezdő pécsi képviselője, Varga Tamás elmondta, hogy nem kötnek alkut senkivel és ügyek mentén politizálnak.

Ami a város érdeke azt tudjuk támogatni akár jobbról akár balról jön az előterjesztés. Elveinket nem adjuk fel!

– mondta. 
A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) mandátumot szerző képviselője, Hankó Viktória lapunknak azt mondta, hogy semmilyen szövetségre sem fognak lépni egyik oldallal sem. Kiemelte: 

Ügyek mentén politizálunk és bár meglehet, hogy sokaknak ez nem azt jelenti, mint nekünk, de mi igyekszünk majd minden döntésünkkel, cselekedetünkkel a lakosság javát nézni. 

Hozzátette, hogy szerinte nem meglepő ha valaki az öt éve gyakorolt "hatalmát" nem szeretné elveszíteni, de úgy gondolom mindenki maga dönti el miképpen cselekszik és hogyan megy szembe a saját elveivel vagy tart ki azok mellett.

– Más nevében nem tudok nyilatkozni, nem tudom ki hogyan fog dönteni, de arról biztosíthatok mindenkit, hogy a lojalitásom elég erős ahhoz, hogy ne legyek megvásárolható – fogalmazott. 

Pozíciók: nem ezért indultak

Talabér Ádám, a Mindenki Pécsért Egyesület képviselője lesz ősztől. Lapunknak azt mondta, hogy formális együttműködést nem tudnak elképzelni a jelenlegi városvezetést adó koalícióval. 

Számunkra a legfontosabb, hogy a pécsiek érdekei érvényesüljenek. A pécsiek érdekeit szolgáló javaslatokat támogatni fogjuk és ilyenekkel fogunk mi is élni. Senkivel nem tárgyalunk pozíciókról, ugyanis nem pozíciókért indultunk a választáson, hanem azért, hogy a pécsiekért dolgozhassunk 

– hangsúlyozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában