A célzott ipartelepítés lehet a megoldás

2024.07.20. 14:00

Navracsics Tibor: Pécs gyakorlatilag eltűnt a magyar gazdaság térképéről

Míg 1990-ben Pécs nagyon fontos motorja, almotorja volt a magyar gazdaságnak, mára a baranyai vármegyeszékhely gyakorlatilag eltűnt a magyar gazdaság térképéről – jelentette ki a napokban egy rádióműsorban területfejlesztési miniszer, aki szerint a kérdés, hogy célzott ipartelepítéssel lehet-e újra dinamizálni a várost.

Bama.hu

Navracsics Tibor az Inforádió Aréna című műsorának vendége volt. A tárcavezetőt a többi között arról kérdeztek, hogy mi várható az új összetételű Európai Bizottságtól, továbbá arról is, hogy milyen uniós fejlesztéspolitikában érdekelt Magyarország.

A fejlesztéspolitikára térve a miniszter szerint az Európai Unió jelenlegi motorjai kohézió és versenyképesség tekintetében a közép-európai fő- és nagyvárosok, Varsó, Bécs, Budapest, Prága, Ljubljana, Bukarest. Ezek a nagyvárosok elképesztően dinamikusan húzzák magukkal az őket körülvevő környező térségeket.

A miniszter szavai szerint ugyan a magyar nemzetgazdaság motorja Budapest, de az Észak-Dunántúlt leszámítva a fővárosnak nincs kisugárzása Magyarország többi régiójára.

 „Mi pedig most rakjuk össze, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy ne csak Budapestre korlátozódjon ez a dinamika” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Úgy folytatta, hogy a Dél-Alföld a Dél-Dunántúllal együtt az 1990 utáni fejlődés nagy kudarctörténete. Arra, hogy ez így alakult Pécsnek is megvan a magyarázata – tette hozzá a tárcavezető, aki a délszláv háború hatásai mellett utalt arra is hogy Pécsről Horvátországba átnézve, Szlavóniát látjuk, ami déli szomszédunk „Nyírsége”.

Navracsics Tibor szerint a problémát az jelentette, hogy a korábbi fejlesztéspolitika kizárólag Észak-Magyarországra – Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékre koncentrált. Ezen a helyen a miniszter Miskolc mellett a sikeres városok között hivatkozott Debrecenre, megjegyezve, hogy jelenleg a cívisváros már a „dinamikus növekvés kínjaival” szembesül.

Szegedre térve megjegyezte, hogy az országrész az előző századforduló Magyarországának legdinamikusabban fejlődő térsége volt és ha nem következik be az első világháború és a Trianon, a régió Európa hihetetlenül erős növekedési pólus lehetett volna.

Navracsics Tibor a jövő kérdésének nevezte, hogy célzott ipartelepítéssel Szegedet és Pécset újra tudják-e dinamizálni. A miniszter szerint e két város újradinamizálása a szomszédos országokra is kedvező hatással lenne, egyúttal szükségesnek nevezte ezen gazdasági térségek egybenyitását.

Ahhoz pedig infrastrukturális fejlesztések, ahogy fogalmazott, „óriási” vasút- és közútfejlesztés szükséges.

A miniszter áprilisban pécsi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ország déli része az, ami igazán bajban van, a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld.

Éppen ezért a figyelmünket erre a két térségre összpontosítottuk, és a kettő közül is Dél-Dunántúl az, amely egy különös és kiemelt figyelmet érdemel. Értelemszerűen a kormánynak az a feladata, hogy előbb egy komplex tervvel, amelyet a térségi szereplőkkel egyeztetünk, később pedig a konkrét tennivalók terén is megadjunk minden segítséget az itteni szereplőknek, a gazdasági szereplőknek, a politikai szereplőknek, az itt élő állampolgároknak, hogy Dél-Dunántúl ismét visszatérhessen a magyar felzárkózás és a magyarországi gazdasági fejlődés élvonalába 

– hangsúlyozta akkor Navracsics Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában