Jövőre készül el a teljes felújítás

2024.07.25. 20:00

Már áll az új alap a Pécsi Köztemető kibontott kerítésrészénél

Haladnak a munkálatok a Pécsi Köztemető észak-keleti kerítésénél korábban visszabontott résznél. Munkatársunk csütörtökön a helyszínen azt látta, hogy az új kerítés alapja teljes hosszban, továbbá annak fala, még nem az eredeti magasságban, mintegy húsz méter hosszan már elkészült.

Balikó Gergely

Lapunk alig több, mint egy hete számolt be arról, hogy látványos részéhez ért a temető kerítésének felújítása azzal, hogy a kerítés Nagyárpádi út és a Faiskola utca találkozásánál lévő kerítésrészt körbekordonozták és mintegy 40 méteren visszabontották.

Az azóta eltelt időben haladtak a munkálatok, az új kerítés alapja – úgy láttuk – hogy a teljes kibontott részen elkészült, és a kerítés fala is magasodik, igaz még nem érte el az eredeti magasságot. A helyszínen a kordon még mindig áll, ahogy mögötte pedig a kibontott, megtisztított téglák pedig nagyobb kupacokban.

A Dunántúli Napló ennek kapcsán arról érdeklődött a köztemető fenntartó Biokomtól, hogy eddig mely szakaszokon milyen munkálatokat végeztek munkatársaik.

A cég azt közölte lapunkkal, hogy A Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program keretében zajlik a Pécsi Köztemető kerítésének felújítása. 

A munkálatok még tavaly ősszel az északi falnál kezdődtek. Munkatársaik a kerítés külső részénél fugáztak, a belső résznél a fellazult vakolatot leverték és újravakolták. A kerítésre új cserepek is kerültek. Az oszlopokat is javítják, azok is új cserepeket kapnak

 – sorolta a városüzemeltetési cég.

Mint megjegyezték, a munkálatokat nehezíti, hogy az elmúlt évtizedek során az északi- és Nagyárpádi úti fal találkozásánál a kerítés alámosódott. Ezen a szakaszon kilenc egységet teljesen vissza kell bontani, majd újra alapozni és új kerítést építeni. Jelenleg is itt zajlanak a munkálatok.

Arra kérdésünkre, hogy mikor végeznek a felújítással a Biokom úgy válaszolt, hogy az északi fal várhatóan még idén-, a temető kerítésének teljes felújítása a jövő évre készülhet el. A projektet a Pécsi Köztemető saját forrásból és az üzemeltető Biokom munkatársainak segítségével valósítja meg. Arra viszont nem kaptunk választ, hogy mekkora forrást igényel a felújítás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában