A hőségben is segítenek

2024.07.16. 17:40

Hűsítővel, hasznos tanácsokkal várja a járókelőket a baranyai Vöröskereszt a kánikulában

Vörös kód van érvényben az országos harmadfokú hőségriasztás miatt - az extrém hőségre való tekintettel Pécsen, a Vásárcsarnok területén a Magyar Vöröskereszt baranyai szervezetének munkatársai hűsítővel és a kánikula idején hasznos egészségügyi tanácsokkal várják az arra járókat.

Wald Kata

Az extrém hőségre tekintettel vizet és egyéb hűsítőket osztottak a Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezetének munkatársai kedden reggel 8 és 14 óra között a pécsi vásárcsarnokban, a 2-es pavilon előtt - az akciót július 19-én, pénteken megismétlik A frissítők mellé tanácsokat is adnak az arra járóknak, hogy az extrém hőség ellen milyen módszerekkel lehet védekezni,  illetve tájékoztatást nyújtanak arról, hogyan segíthetünk, ha valaki rosszul lesz a környezetünkben a meleg miatt

- A harmadfokú hőségriasztás miatt, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésével összhangban július 7-től államtitkári intézkedés nyomán vörös kód van érvényben - a figyelmeztetés célja, hogy a kritikus időjárási helyzetekben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét arra, hogy a segítő tevékenység egyik legfőbb feladata az élet védelme. Vörös kód nagy melegben, extrém hideg, illetve nagy mennyiségű csapadék vagy szélsőséges időjárás esetén  léphet életbe

 - tájékoztatta lapunkat a Vöröskereszt baranyai szervezete. 

- A baranyai kezdeményezés, miszerint a héten két napon a város egyik legforgalmasabb részén, a vásárcsarnokban frissítőket osztanak az arra járóknak, egy felhívás arra, hogy figyeljünk oda magunkra és a környezetünkre is a kánikulában. A helyszínen tartózkodó vöröskeresztes munkatársak jó tanácsokkal is ellátják a hozzájuk fordulókat - közölték.

Javaslataik szerint fontos, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napsütésnek kitett helyen, és fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre is. A Magyar Vöröskereszt tanácsai szerint bőrt alig takaró ruhadarabok helyett viseljünk szellős, de zárt öltözéket, mellette sapkát vagy kalapot, és nagyon fontos az is, hogy a testet nem fedő bőrfelületét fényvédővel óvjuk. 

Ha pedig valaki a környezetünkben rosszul lesz, fontos, hogy időben felismerjük az intő jeleket. - Ha valaki a melegben émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, jó eséllyel napszúrást kapott. Az arc ilyenkor általában vöröses és az égett bőrhöz hasonlóan száraz. Akinél ilyen tünetek jelentkeznek, árnyékos, hűvös helyre - például légkondicionált bevásárlóközpontba, közhivatalok ügyféltereibe - kell kísérni. Fontos az is, hogy ha valaki napszúrást kap, mihamarabb igyon hűs vizet, és vizes borogatást kell helyezni a csuklójára.

 

A hőguta hirtelen fellépő, akár 40 fokos lázzal, sápadtsággal, fokozott verejtékezéssel és zavartsággal, akár eszméletvesztéssel járó rosszullét - ha valakin ezeket a tüneteket észleljük, azonnal a 112-es segélyhívót kell tárcsázni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában