Forróság

2024.07.10. 16:40

Harmadfokú hőségriadót rendeltek el, elképesztő meleg napok jönnek - galéria

A jelenlegi extrém forróság miatt a hétre vörös riasztást adtak ki. A harmadfokú hőségriadóban figyeljünk magunkra és társainkra, mert könnyen az egészségünk sínyli meg a nagy meleget.

Jusztin Levente

Fotó: Kovacs Liliána

A nyár mindig a napsütésről és a strandolásról szól, de évek óta gondot jelent az egyre gyakoribb kánikula, mikor a nap szinte már égeti bőrünket, a reggeli órákban is elviselhetetlen a hőség. Szerda délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának hőmérői szerint a levegő hőmérséklete bőven 30 fok felett járt, amikor már bőven érvényben volt a harmadfokú hőségriadó. Vármegyénkben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett jár, ez így lesz legalább péntekig, de a friss előrejelzések szerint hétvégén sem fog Baranyában enyhülni az idő.

Harmadfokú hőségriadó
Harmadfokú hőségriadó: extrém melegek jönnek.
Fotó: Kovács Liliána

Mit jelent a harmadfokú hőségriadó?

Érdemes tájékozódnunk arról, mire számíthatunk egy harmadik fokú, piros jelzésű riadónál. Olyan helyzetben rendeli el nyáron az országos tisztifőorvos ezt, amikor három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a +27 Celsius-fokot. A vörös kód kihirdetésének célja az is, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy extrém helyzet alakult ki időjárásunkban. A mostani időjárás szó szerint életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig tartózkodik az utcán vagy a napon..

Amit tudunk, tegyünk meg a hőség ellen

Ha ki kell mozdulnunk a négy fal hűvösségéből, soha ne felejtsük el, hogy a hidratáció a legfontosabb. Mindig legyen nálunk előre behűtött víz, ez ilyenkor a leghatékonyabb folyadékforrás. Kerüljük a magas koffein- és cukortartalmú üdítőket, az alkoholt és a zsíros ételek fogyasztását. A legintenzívebb napsütéses időszak 11 és 15 óra között van, ekkor nem érdemes a tűző napon tartózkodni senkinek. A kint tartózkodásunk idején a megfelelő ruházat és a naptej használata sokat tud segíteni a leégés ellen.

Ha otthoni környezetünk nem megfelelően hűvös és klíma sincs, igyekezzünk árnyékolni a napszaknak megfelelően a nyugati, déli és keleti oldalait lakásunknak a redőny lehúzásával, vagy sötétítő függönnyel. Szellőztessünk kora reggel, amikor a leghűvösebb az időjárás kint, ekkor friss és hűvös levegő kerül a szobáinkba. Létezik hővédő fólia ablakokra, ami akár az ablakokat érő hő felét is képes visszaverni. Ezeknek telepítése egyszerű, a gyártók lépésről lépésre leírják és képi anyagon megmutatják ennek folyamatát. De ott lapulhat minden háztartásban egy ventilátor, ami igaz, hogy nem hűti a levegőt, de kellemes érzetet nyújt a levegő keringetésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!