Pénz nincs

2024.07.12. 17:40

Hatósági ellenőrzést kapott a pécsi repülőtér

Még klímajavításra, a beázás kezelésére és kerítéscserére sincs pénze a pécsi repülőtérnek, pedig a jelenlegi városvezetés váltig állítja, hogy milyen "sikeresek" és a létesítménynek nemrég biztosítottak még 50 milliót a költségvetésből. Egy hatósági ellenőrzés után muszáj lesz lépniük.

Bóka Máté Ciprián

"Az év eleje óta eltelt időszakban, többek között az önkormányzat által biztosított 2023. évi támogatás 35 millió forintos részösszege átcsoportosításának, valamint a 2024. évre biztosított 140 millió forintos támogatásnak köszönhetően, sikeresen üzemel a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft." – a jelenlegi városvezetés néhány hete még hivatalosan is ezt közölte, hiszen ez szerepel a június 25-i közgyűlési előterjesztésben. Ekkor azonban arról is döntöttek, hogy további 50 milliót még adnak a létesítményre. A kormányellenes hangulatkeltést szító önkormányzat és a baloldalnak kedves, a polgármestertől megbízások sorát kapó, városházán befolyásos ügyvéd által gyalázott tulajdonostárstól, a külügyminisztériumtól is azt várják el, hogy még többet adjanak, hiszen az eddigi 200 milliós teljes költségvetés helyett már 410 millióval számolnak repülőtérnél. 

Hatósági ellenőrzést kaptak
Hatósági ellenőrzést kaptak

A költségek egyébként akkor ugrottak meg, amikor elindították a menetrendszerinti repülőjáratokat. A cég menedzsmentje egyelőre titkolja, hogy mennyibe kerül a pécsi önkormányzatnak a járatok üzemeltetése, de már a fentiekből is látszik, hogy csak a pécsi kasszából több mint háromszor annyit áldoznak rá, mint korábban. 

Nincs pénzük erre

De ez még mindig nem lehet elég, hiszen a június 25-i közgyűlés után, tehát amikor elvileg újabb 50 milliót kaptak, a július elején Dragovácz Márk, Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. igazgatója a reptér fejlesztéséért felelős Air Horizont Nkft. ügyvezetőjeként levélben fordult a pogányi és a pécsi önkormányzathoz forráshiány miatt. 

Hatósági ellenőrzés miatt kénytelenek erre

A levelében az áll, hogy repülőtérről induló menetrendszerinti járatok működése érdekében, részben a hatósági ellenőrzés eredményeként az üzleti tervben eredetileg nem szereplő beruházások, javítások, karbantartások végrehajtására van szükség. Ezek között van a kerítés megjavítása, a repülőtéri klímarendszer felújítása és a tetőbeázás megszüntetése is. Alig 20 nappal az újabb önkormányzati forrás odaítélése után az igazgató azt is leírta, hogy a társaságnak erre nincs saját forrása. 

Ez még akkor is érdekes, hogyha jogilag és pénzügyileg a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. és az Air Horizont Nkft. külön cég. Főként azért, mert a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. is részben "a még nem végrehajtott karbantartási és üzemetetési feladatok biztosítására" kapta meg pár hete a plusz ötvenmilliót, és az Air Horizont az elmúlt évet 32 milliós eredménnyel zárta. 

Az ügyvezető azt kérte a két önkormányzattól, hogy a földhasználati díjat – amit reptér fizet a településeknek – ne kelljen idén átutalniuk a településeknek, ami 38 millió forintos kiadás lenne. Ez Pogány esetében jelent nagyobb nehézséget, hiszen ez 20 milliós bevételkiesést jelentene a falunak. Ráadásul ezt év közben, tehát egy megtervezett költségvetés "ellenében" kérni komoly fejtörést okoz. 

Egyébként erre lehetősége volt Dragovácznak, hiszen 2020-ban egy olyan háromoldalú szerződést kötöttek, amiben három évnyi földhasználati díjat fejlesztésre fordíthatna az Air Horizont, ha ehhez a két önkormányzat is hozzájárul. 

Lazán elköltöttek 11 milliót, nem sok eredménye lett

Tavaly tavasszal a 2022-es pécsi költségvetéssel kapcsolatos előterjesztésben az alábbi sorokat lehet olvasni: 

Sor került a korábbi repülőtér fejlesztési dokumentáció felülvizsgálatára, melynek fedezetét a PVH Zrt. által átutalt 10,8 millió forint kölcsön biztosította. A felülvizsgálat megállapította, hogy a dokumentáció elavultsága miatt az a továbbiakban nem használható fel. A kölcsön összege és a kapcsolódó kamatok az év végével megfizetésre kerültek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában