Közösségépítés

2024.07.27. 14:40

Akolitusképzésre várja az egyház a jelentkezőket

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal várja azoknak a férfiaknak a jelentkezését, akik a jövőben akolitusként szeretnének aktív közösségi és liturgikus szolgálatot végezni egyházközségükben.

Wald Kata

A Pécsi Egyházmegye - felhívásuk szerint - a tavaly indított kétéves akolitusképzéshez keresztféléves képzési formában biztosítja a csatlakozás lehetőségét, amelyre várják a jelentkezéseket.

- Az akolitus az Eucharisztia rendkívüli szolgálója, szükség esetén a szentmiséken való áldoztatást, valamint a szent edények purifikálását (elöblítését, megtörlését) is végzi, emellett a templomon kívüli helyszíneken, kórházakban, idősek otthonában is kiszolgáltathatja az Oltáriszentséget a betegek és idősek részére. Aktívan közreműködik a közösségépítésben, igeliturgiát vezet és temethet is. Az akolitus a konkrét feladatokat a plébánosa útmutatásai alapján végzi 

- részletezte a tudnivalókat a Pécsi Egyházmegye. 

A képzés ingyenes, időtartama két év, szombati napokon megtartott alkalmakkal, helyszínét pedig a jelentkezők számának és térbeli eloszlásának függvényében határozza meg a Pécsi Egyházmegye. - A kurzus első része hét alkalomból álló online-képzés közösségszervezés tárgyban. A kurzus második része négy alkalomból álló alapképzés biblikum, teológia, szentségtan, illetve liturgika tárgyakban, jelenléti oktatás keretében. A követelményeknek eleget tevő jelöltek számára az első képzési év lektorrá avatással, a második év akolitussá avatással zárul - emeli ki a felhívás. 

Jelentkezni a szükséges dokumentumok (erkölcsi bizonyítvány, jelentkezési lap, keresztlevél, plébánosi ajánlás) becsatolásával lehet postai úton (Pécsi Egyházmegyei Hivatal, 7621 Pécs, Dóm tér 2.) vagy elektronikusan: [email protected] címen lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában