Sok eszköz szorul javításra

2024.07.30. 17:27

Akadt gond a baranyai játszóterek biztonságával

Wald Kata

Fotó: Mate Krisztian

Használhatatlan a sikondai pihenőparkban a játszótér – panaszolta a Postabontásban nemrég olvasónk. – A mérleghintákra nem lehet felülni, mert egyiken sincs kapaszkodó, a mászóka fokai hiányosak, a csúszda teteje korhadt és hiányos, de a legveszélyesebb a hinta, amelynek állványa szét van csúszva, félő, hogy összedől – részletezte a panaszos. 

A téma kapcsán a Baranya Vármegyei Kormányhivatal a következőkről tájékoztatta lapunkat: a fogyasztóvédelmi hatóság minden évben ellenőrzi a játszótéri eszközök üzemeltetésének biztonságosságát. 

– A cél annak megállapítása, hogy a közterületi, valamint az intézményi (bölcsődei, óvodai és iskolai) játszótereken lévő, továbbá az egyéb üzemeltetők (szállodák, éttermek, társasházak stb.) által létesített vagy szolgáltatásukhoz használt játszótéri eszközök üzemeltetési körülményei megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak 

– közölték.

 

Azt, hogy egy játszótéri eszköz biztonságosan használható, kijelölt megfelelőségértékelő szervezet tanúsíthatja. A hatóság azt vizsgálja, hogy az üzemeltető a biztonságos működtetés feltételeit teljesíti-e. Ezek közé tartozik, hogy a játszótéri eszközök időszakos ellenőrzését – az erre kijelölt szervezetekkel – háromévenként el kell végeztetni. Többek közt erről is – csakúgy, mint az elvégzett javításokról – az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetnie, meghatározott adattartalommal, és azt 10 évig meg kell őriznie. Szintén előírás, hogy valamennyi játszótéren – az intézményin is – kötelező elhelyezni egy táblát, amelyen jól látható, tartós módon fel kell tünteti az üzemeltető nevét, székhelyének címét, telefonszámát és e-mail címét, és az egységes európai segélyhívószámot (112).

Tavaly a Baranya Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságának munkatársai 19 játszótéren összesen 143 darab eszközt ellenőriztek. Ezek több mint harmada nem felelt meg az üzemeltetési követelményeknek, ezért a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket: felszólította az üzemeltetőt a nem megfelelő eszközök cseréjére, javítására, illetve megtiltotta az üzemeltetést.

A kormányhivatal arra is kitér, hogy az olvasó által a Postabontásban jelzett probléma kivizsgálása folyamatban van. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában