Információ-biztonságra hivatkozott

2024.07.25. 07:00

Aggályosnak tartja a pécsi jobboldal az informatikai beszerzést

Harminc új laptop beszerzését tervezi a pécsi önkormányzat a júniusi helyhatósági választáson mandátumot nyert, munkájukat októberben kezdő képviselők részére. Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint információ-biztonsági szempontból aggályos a beszerzés.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

A költségvetési és gazdasági bizottság szerdai ülésén tárgyalt előterjesztés szerint a június 9-én megválasztott helyi önkormányzati képviselők munkájához elengedhetetlen a hordozható számítógép-használat, amelyet jelenleg is biztosít az önkormányzat.

Az utolsó alkalommal e célra beszerzett eszközök 2019-es gyártmányok. Az informatikai csoport vezetőjének szakmai véleménye szerint az eltelt öt év alatt ezen eszközök üzembiztonsága, az akkumulátorok kapacitása csökkent, teljesítményük elmarad a mai igényektől, valamint időszerű a telepített operációs rendszerek cseréje Windows 11-re a régi verzió jövő évi kivezetése miatt – indokolt a városházi dokumentum.

Azt írták, hogy a képviselő-testület tagjain felül egyéb önkormányzati, elsősorban a Polgármesteri Kabinet alá tartozó dolgozók is laptopot használnak, amelyek megújítása szintén aktuális.

 A beszerzés tartalmaz még néhány dokkolót is, amelyek az asztali használatot könnyítik meg – sorolta az előterjesztés, amely kitért arra is, hogy a régi laptopokat - tekintettel arra, hogy mobil használatra már csak korlátozottan használhatók, de irodai munkára még alkalmasak - a Polgármesteri Hivatal dolgozói tovább használhatják.

A grémium ülésén a napirendi pont tárgyalásakor Barkóczi Csaba, a nemzeti oldal képviselője azt indítványozta, hogy a beszerzési eljárást napolják el, hogy arról majd az október után összeülő új összetételű közgyűlés dönthessen. Mindezt úgy indokolta: az elmúlt hónapokban, különösen a választási kampány ideje alatt többször tapasztalták, hogy egyes képviselők hivatali email-fiókjaiból levelezések, adatok kerültek illetéktelen kezekbe.

Barkóczi Csaba információ- és kiberbiztonsági okokra hivatkozva azt sem tartotta szerencsésnek, hogy az új közgyűlés tagjai által majd használandó számítógépek beszerzéséről a régi testület döntsön.

 Úgy érvelt, hogy a beszerzés elhalasztása méltányos gesztus lenne az új közgyűlés tagjaival szemben. Így – mutatott rá – az új képviselők dönthetnének a saját információbiztonságuk tükrében arról, hogy milyen eszközöket kívánnak használni a munkájukhoz.

Csaba István (MSZP) bizottsági elnök válaszában arról beszélt, hogy eddig is ez volt a gyakorlat, éppen azért, hogy mire az új képviselők munkába állnak legyenek megfelelő eszközeik. Azt is jelezte, hogy még nem a beszerzés eredményéről döntenek, csak elindítják az eljárást.

Barkóczi Csaba viszontválaszában jelezte, hogy a testület semmit sem veszít azzal, ha a beszerzést október utánra halasztja. A grémium baloldali többsége 3-1 arányban utasította el a jobboldal képviselőjének javaslatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában