Interjú

2024.06.07. 07:00

Csizmadia Péter: adjuk meg Pécsnek az igazi esélyt a felemelkedésre!

Pécs szempontjából sorsdöntő lesz a vasárnapi önkormányzati választás: a folytatódó káosz és leszakadás, vagy a békés, kiszámítható fejlődés és gyarapodás között kell dönteni – hangsúlyozta lapunknak Csizmadia Péter, a Fidesz, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alkotta pécsi polgári szövetség polgármesterjelöltje.

Bama.hu

Sok munka vár Csizmadia Péterre

– Miként értékeli a vasárnapi választás valódi tétjét?

– Mostantól végre a pécsieken kell lennie a fókusznak. Pécs a közös otthonunk és szenvedélyünk, ennek megfelelően kell irányítani a várost. A városvezetési tervünket, amely a Pécs2030 – A biztonság és fejlődés programja címet viseli, is ennek jegyében állítottuk össze. Csaknem 11 ezer városlakó töltötte ki Pécs-konzultációnkat, amelyben a legfontosabb ügyekben kértük ki a pécsiek véleményét. Az eredmények egyértelműek: a város polgárai változást akarnak. Tapasztalataink szerint a konzultáció nem ért véget, hanem a személyes térben folytatódik. A városban számtalan helyen és alkalommal volt szerencsém találkozni a választókkal, akik megosztották velünk javaslataikat. Ugyanerről számoltak be a képviselő-jelöltjeink is. Ezek nyomán további megoldandó kérdések is felmerültek, amelyekre szintén választ kell és fogunk is találni.

– Melyek lennének ezek?

– Nagyon sokan említették a közbiztonság kérdését. Annak is azt az aspektusát, amelynek jelenlegi problémái az önkormányzati rendészet, azaz a közterület-felügyelet hatékonyabb feladatkijelölésével orvosolhatók. Szinte minden városrészből érkezett hozzánk jelzés a kéregetők, hajléktalanok másokat komolyan zavaró, sok esetben megbotránkoztató viselkedése miatt. Fontosnak tartom leszögezni, hogy számunkra Pécs nemcsak a belvárosból áll. Kertvárosban és Pécs keleti városrészeiben, de Uránvárosban is biztosítani kell azokat a nyugalmas, konszolidált körülményeket, hogy az ott élők biztonságban érezhessék magukat a közterületeken, családjukkal, gyerekeikkel vagy házi kedvenceikkel, biztonságban tudhassák tizenéves gyermekeiket nappal és éjszaka egyaránt. A közbiztonság kérdését kiemelten fogja kezelni az új, remélhetőleg a pécsiek bizalmából polgári városvezetés.

– Más is felmerült a városlakók részéről?

– Igen. Az állatvédelem és a felelős állattartás kérdése, amely természetesen túl mutat minden választáson, önkormányzati cikluson, mivel közös felelősségünk. Az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megváltoztak az állattartási szokások, ehhez a helyzethez egy, a polgárait valóban szolgáló önkormányzatnak alkalmazkodnia kell. A konkrét elképzeléseink között szerepel az állatmenhelyek helyzetének rendezése és munkájuk támogatása. Valljuk, hogy minden állatvédelemmel foglalkozó civil szervezet egyformán fontos, az állattartók felvilágosításával és az óvodákban, iskolákban zajló állatvédelmi oktatóprogramokkal együtt. Egyebek mellett önkormányzati ivartalanítási programot kezdeményezünk a minisztériummal partnerségben, szorosabb együttműködést a város állatorvosaival. A kutyafuttatók helyzetének rendezését és igény szerinti újak kialakítását is fontosnak tartjuk.

– A már ismertetett 30 pontból álló programján a fentieken felül miként változhat meg a város élete, ha vasárnap bizalmat szavaznak Önnek és csapatának?

– A jelen helyzetben a világnak és Európának békére, Pécsnek pedig békességre van szüksége. Csak ott lehetséges igazi fejlődés, ahol béke van. A baranyai vármegyeszékhelynek pedig valódi fejlődésre van szüksége, úgy gondolom, hogy nincs további öt elvesztegetni való évünk. Pécs sokkal többet érdemel annál, mint amit Péterffy Attila és szocialista-gyurcsányista körének vezetése alatt megtapasztalhattunk. Először is meg kell állítani a város leszakadását, rendbe kell tenni a tömegközlekedést, az önkormányzat és a városi cégek gazdálkodását, majd átláthatóvá kell tenni azt. Véget kell vetni a baloldalra oly jellemző mutyiknak, a haveri pénzszivattyúnak, az általános gazdátlanságnak. Az így megmaradó forrásokat pedig a fejlesztésekhez kell rendelni. Újra kell iparosítani a várost, olyan beruházok ide érkezését ösztönözve, akik hosszú távon biztos megélhetést tudnak nyújtani a pécsieknek. Ez óriási feladat, amelyhez barátokra, partnerekre van szükség. Ezért mi a kormánnyal, a baranyai és a dél-dunántúli településekkel partnerségben és összefogással kívánjuk előmozdítani Pécs felemelését.

– Amennyiben megválasztják, mi lenne az első intézkedése polgármesterként?

– Először is rendbe kell tenni a város cégeinek, intézményeinek működtetését. A legégetőbb helyzetben a katasztrofális állapotban lévő tömegközlekedés van. Itt azonnali eredményekre van szükség, különben összeomlik a pécsi buszközlekedés. A hosszabb távú városfejlesztési munkának pedig le kell fektetni az alapjait, annak érdekében, hogy Pécs újraiparosítása a leggyorsabb, leghatékonyabb módon megkezdődhessen. Hangsúlyozom, ehhez azonnal rendezni kell a város viszonyát a kormányzattal.

– Péterffyék kampánykommunikációja szerint azonban minden a legnagyobb rendben van a városban, többek között a pénzügyi függetlenség visszanyeréséről beszélnek...

– A polgármester és a baloldali városvezetés egy kamatmentes állami kölcsön visszafizetéséről beszél úgy, mint a város pénzügyi függetlenségének visszanyeréséről. Azt gondolom, hogy a pécsiek becsapása ezt így tálalni. Ezt a kölcsönt egy kétszer akkora hitelből fizették vissza valójában. A baloldali néhány év alatt 16 milliárd forintnyi hitelt vett fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), amit egészen 2047-ig lesznek kénytelenek fizetni a város lakói. Ezen felül az is kiderült nemrég, hogy az önkormányzat mintegy 1,4 milliárd forinttal tartozik saját cégének, a BIOKOM-nak. Erről egy szót sem hallani tőlük, sorra esnek ki az elmúlt öt év csontvázai a szekrényből. Tehát az adósság annál is nagyobb, mint amiről korábban tudomásunk volt. Péterffy Attiláék állításához képest pedig 17,4 milliárd forinttal több.

– Számos nyomozás is indult a városháza körül.

– Szám szerint hét büntetőeljárás van jelenleg is folyamatban egyebek mellett hivatali visszaélés, hűtlen kezelés gyanúja miatt. Gőzerővel zajlik városunk kifosztása, háttérben Gyurcsány pécsi embereivel. Továbbá az sem látszik, hogy a jelenlegi baloldali városvezetésnek lenne konkrét elképzelése a folytatásról, például nem tettek közzé programot, sőt a polgármester öt évvel ezelőtti vállalásainak egy részét sem lehet már fellelni az interneten sem. A pécsi polgári szövetség ezzel szemben 30 pontból, konkrét javaslatokból álló programot kínál a pécsieknek.

– A baloldal pécsi kampányában Péterffy Attila próbálja a jó zsaru szerepét játszani, aki eredményekről, fejlődésről beszél. Erről mi a véleménye?

– Öt éven keresztül vitáztam, kérdeztem a polgármestert, interpelláltam, szembesítettem Péterffy Attilát a közgyűlésben. Minden alkalommal meglepett az a másokat lenéző, lesajnáló, arrogáns viselkedése, amelynek kereszttüzébe nemcsak politikai szövetségeseim, én, hanem a saját egykori harcostársai kerültek. Mindezt azért, mert kimondták az igazat róla és arról a baloldali körről, amely behálózta és azóta sem engedi. Arról is, hogy Péterffy Attila becsapta a pécsieket, amikor azt állítja, hogy független, mert valójában a DK támogatja. Nem csoda, hogy kiárusították Gyurcsány Ferenc pártjának a várost. A polgármesternek ott kell lennie az emberek között, figyelni rájuk, meghallani a szavukat. Ehhez képest Péterffy Attila regnálásának öt éve alatt, egyedül a mostani kampányt leszámítva szinte láthatatlan volt a városban. Miközben a polgármester – a baloldal többi képviselőjéhez hasonlóan - a békepárti retorikát uszításnak címkézi, aközben hergel, hisztériakeltéssel gerjeszt indulatokat nem létező gyárak ellen, befektetőket üldöz el rövid távú politikai haszonszerzés érdekében. Tehát nekik nem Pécs az első, hanem a leáldozóban lévő pártok és jelöltjeinek politikai túlélése. Arról nem is beszélve, hogy választás előtt hirtelen fontos lett az utak állapota, amit egy gyors kampányaszfaltozással próbálnak foltozgatni. Ennél Pécs és a pécsiek valóban sokkal többet érdemelnek.

– Akadnak bőven durvább hangok is a baloldalon…

– Ennek éllovasa a most éppen a Pécs Jövőjéért nevet viselő „egyesület”, amely fedőszervezetet arra hozták létre, hogy a levitézlett baloldali pártok tagjaiból, a DK-ból, az MSZP-ből, a Momentumból álló képviselőjelölti, amúgy megélhetési politikusgárda valós párthovatartozását elrejtsék. A Pécs Jövőjéért valójában a gyurcsányisták és szocialisták politikai óvóhelye. Ennek a fedőszervezetnek az elnöke az elmúlt években végig és most is vállalhatatlan stílusban és hangnemben gyaláz mindent és mindenkit, aki másként vélekedik a világról, mint ők. Az illető ráadásul hozzám hasonlóan ügyvéd, ami még szomorúbb. Ezúton kérek bocsánatot minden jóérzésű pécsitől helyette is, valamennyi ügyvéd kolléga nevében. Péterffy Attila körének magatartása elfogathatatlan és vállalhatatlan, méltatlan Pécshez és a pécsiekhez, de sajnos ez az ő igazi arcuk. Nagyon bízom benne, hogy június 9-e után róluk már csak, mint Pécs múltjaként kell emlékeznünk, ha egyáltalán kell.

– Bizonyos ügyekkel kapcsolatban mégis kénytelenek leszünk…

– Ha a baloldali városvezetés háza táján folyó büntetőeljárások kárösszegeit összeadjuk, félelmetesen nagy szám jön ki. A volt bőrklinika és az egykori Mandulás-kemping telekcsere ügyében csaknem egymilliárd forint lehet a kárérték, szintén józan ésszel érthetetlen a 30 milliós zebrák ügye, ami újabb, csaknem egymilliárd forint. A Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás számlájáról több mint 400 milliót emelt le az önkormányzat még a saját jegyzője szerint is jogellenesen. Az egyik alpolgármester szintén szabálytalanul vehetett fel 40 millió forintot, Péterffy másik helyettese által irányított szociális bérlakások körül is több nyomozás van folyamatban. Ezek nem olyan ügyek, amiket nem szabad elfelejteni.

– Zárásként mit javasol a pécsieknek?

– Csak azt, hogy tegyék a kezüket a szívükre és gondolják végig, hogy tényleg ezt akarják-e folytatni. A baloldali káoszt, a mutyikat, az arroganciát, a hazugságokat és a látszatkormányzást. Pécs óriási és valószínűleg soha vissza nem térő lehetőség előtt áll, mivel a magyar kormány hitet tett a déli országrész, benne régiónk, Baranya vármegye és Pécs fejlesztése mellett. Olyan infrastrukturális fejlesztések jönnek, amely kiegészülve a mi újraiparosítási programunkkal Pécset végre a Kárpát-medence és a Nyugat-Balkán meghatározó gazdasági központjává teheti. Olyan várossá, ahova a fiatalok hazatérnek, és ahonnan nem is tervezik az elköltözést, ahol nyugodtan alapíthatnak családot, tudva, hogy kemény munkájuk eredménye biztos gyarapodást biztosít. Mindennek pedig egy olyan polgári vezetésű önkormányzat adja meg a kereteit, amely partnerként tekint a város polgáraira és legjobb tudása szerint szolgálja őket. Munka lesz bőven! Minden pécsire számítok! Adjuk meg együtt Pécsnek az igazi esélyt a felemelkedésre!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában