Nyaraláson ne vásároljunk!

2024.06.22. 17:27

A messzi tájakról számos növényi károsítót is behurcolhatunk az országba

Wald Kata

A kép illusztráció.

Fotó: KISS ANNAMARIE

Nem érdemes növényvásárlással összekötni a nyaralást! - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács, azt tanácsolva a növénykedvelő utazóknak, hogy soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket egy külföldi útról. A messzi tájakról ugyanis nem csak egy szép, egzotikus növényt, hanem akár számos növényi károsítót is behurcolhatunk az országba, amelyek visszafordíthatatlan hatással lehetnek a hazai élővilágra - ha bekerülnek az országba, utána már nem tudunk ellenük védekezni. 

- Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológiánk, vagy a honos növényeink nem elég ellenállók. Az is előfordulhat, hogy invazív fajokat hurcolunk be, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra 

- hangsúlyozza a felhívás.

Nyaralás előtt célszerű tájékozódni a választott régió növényegészségügyi kockázatairól is. 

Emellett a szervezetek kiemelik, hogy az internetes növényvásárlásnál is fontos a növényegészségügyi bizonyítvány megléte - ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy a növények mentesek az uniós zárlati és a vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól és teljesítik az Unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!