Már a posta nevében is

2023.10.21. 14:00

Ezek nem pihennek - online és telefonon is támadnak az adathalászok

Bankok, közmű-, telekommunikációs, vagy kábelszolgáltatók, illetve csomagküldő- vagy futárszolgálatok nevében is egyre gyakrabban keresnek áldozatokat az adathalászok – hivatalosnak tűnő e-mailekkel, hívásokkal vagy sms-ekkel próbálják személyes vagy bankszámlaadatok megadására, illetve fizetésre, pénz utalására rávenni célpontjaikat.

Wald Kata

Fotó: Cseh Gábor

A kibertámadások megelőzését célul kitűző Kiberpajzs program ismertetője szerint ezekben jellemzően adategyeztetésre, fizetési késedelemre, hátralék befizetésével kapcsolatos felszólításra, csomagátvételi határ­idő-hosszabbításra hivatkozva bankszámla- vagy bankkártyaadatok megadására, illetve pénz átutalására szólítják fel a megcélzott ügyfeleket. A hivatalosnak látszó üzenetekben gyakran olyan linkeket rejtenek el, amelyek a banki oldalhoz megtévesztésig hasonlító weboldalra irányítanak át, vagy ennek segítségével rossz­indulatú szoftvert telepíthetnek az eszközre. 

Többek közt a Magyar Posta és szolgáltatásai nevében történő visszaélések száma is megemelkedett az utóbbi időben – a társaság felhívása szerint ezekben a cég védjegyeit logóját és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni ügyfeleiket. 

A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését, vagy a díj, esetleg adomány kifizetését, illetve fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek. Fontos, hogy ha valaki ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adja meg adatait. 

– Az első lépés a feladó e-mail-címének, vagy sms esetén a telefonszámának az ellenőrzése – a Magyar Posta soha nem küld külföldi telefonszámról, vagy „com” végződésű e-mail-címről ügyfélértesítéseket. Az ismeretlen feladó mindenképp gyanúra adhat okot. A magyartalan megfogalmazás és a túlzottan sürgető hangvétel, valamint a helyesírási hibák, az ékezetek használatának mellőzése szintén árulkodó jelek – hívják fel a figyelmet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában