2023.09.08. 07:00
Ki gondolná, hogy nem Palócföldről ered a palócleves
A sárga szín egyre inkább dominál a pécsi vásárcsarnokban, és nem csak azért, mert lépten-nyomon mézbe botlunk a mézes hónap keretében. Az asztalokon virítanak a sárga hüvelyű zöldbabok, a sütőtökök, ami erősen az ősz jelenlétét hirdeti, de még sárgadinnye is kapható, amelyek lassan búcsút intenek a piacnak.
Mindig nagy kedvenc volt a zöldbableves, szigorúan tejfölösen és ecetesen. De nemcsak az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert élelmi rostokban gazdag, magas a vitamin-, az ásványianyag-tartalma és még megannyi előnye van.
A zöldbabról az embernek mindig eszébe jut Mikszáth Kálmán. És hogy miért? A palócleves miatt, ami nevével ellentétben nem Palócföldről származik, Pesten készült el először a vendéglátás krónikásának tiszteletére.
Ugyan a palóclevest savanykás ízvilága miatt inkább nyáron készítik, de ebben a nyárias őszben is érdemes az asztalra tenni.
Hat személyre szükség van kevés zsírra, amelyen a vöröshagymát megdinszteljük, ezután hozzáadunk 60 dekagramm felkockázott sertéscombot, amit lepirítunk 8-10 perc alatt, majd hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, fűszerpaprikát, sót, borsot, babérlevelet és felöntjük másfél liter vízzel. Miután a hús puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a sárgarépát és a 40 dekagramm zöldbabot. Mindent puhára főzünk, kóstolunk és fűszerezünk, ha szükséges. Közben a tejfölt liszttel simára keverjük, majd hozzáadunk 2-3 merőkanálnyi forró levet, és ismét simára keverjük. Ezután lassan belecsorgatjuk a levesbe, amit alaposan elkeverünk, és 4-5 perc alatt egybeforraljuk.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor)
Zöldségek |
zöldbab 990–1390/kg |
paprika 690/kg |
hagyma 590/kg |
paradicsom 550–650/kg |
főzőtök 250–350/kg |
almapaprika 590/kg |
fokhagyma 1600/kg |
karfiol 799–849/kg |
kelkáposzta 450–690/kg |
sárgarépa 390/kg |
burgonya 450/kg |
cékla 500/kg |
sütőtök 290–600/kg |
padlizsán 300–690/kg |
hegyes erős paprika 700/kg |
kapor 200–300/csk. |
lila hagyma 690/kg |
Gyümölcsök |
körte 699–1190/kg |
szőlő 799–1200/kg |
őszibarack 950–990/kg |
szilva 499–550/kg |
nektarin 990/kg |
dió 2800–3500/kg |
áfonya 3600/kg |
görögdinnye 299–320/kg |
fehér húsú barack 1299/kg |
dinnye (savanyítani) 690/kg |
ringlószilva 790/kg |
gyömbér 2890/kg |
sárgadinnye 490/kg |
alma (gála) 450/kg |
alma (idared) 450/kg |
alma (jonaprince) 450/kg |
narancs 990/kg |