Félmunkát végeztek

2023.08.29. 07:00

Otthagyták a parlagfű egy részét az önkormányzati telken

Félmunkát végeztek Péterffyék, mondván a pécsieknek ez is bőven megfelel: a parlagfüves mezőn ugyan kaszáltak, de a gaz egy része ott maradt, sőt pár méterre arrébb ugyanúgy boldogan virágzik az allergén növény. A városházi cenzúraosztály közben működésbe lépett.

Bóka Máté Ciprián

Belterületi, károsítókkal fertőzött terület esetében a hatósági ellenőrzés lefolytatására, annak keretében a helyszíni szemle megtartására a jegyző jogosult, a védekezési kötelezettség betartásának ellenőrzése, illetve a köz­érdekű védekezés elrendelése tekintetében élelmiszerlánc-felügyeleti szervként a jegyző jár el – ez olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által működtetett Parlagfű-bejelentő oldalon. Mint ismert, lapunk a múlt héten, családi házaktól pár lépésre fedezett fel egy hatalmas parlagfűmezőt Pécs belterületén, ahol megszámlálhatatlanul sok, méteres gyom növekedett senkitől sem zavartatva.

 

Megválaszolatlan kérdések
Az ingatlant lapunk földhivatali dokumentumokkal be is azonosította, és egyértelműen önkormányzati tulajdonban van, a parlagfű mezőről készült fényképfelvételeket a Nébihnek és a pécsi önkormányzat hatósági osztályának is elküldtük. Lapunk megkérdezte, hogy az „Északmegyer dűlőben a közel 200 négyzetméternyi (vagy még nagyobb) területen virágzó parlagfű mező után, milyen bírságra számíthat a tulajdonos? Kinek a dolga lekaszálni a területet, ha nem a tulajdonosnak? Az önkormányzat a mi közpénzünkből fizeti-e a bírságot, vagy az fizeti a saját költségére, akinek a kaszálás lett volna a dolga? Milyen kártérítésre számíthat az, aki orvosi vizsgálattal bizonyíthatóan az itteni mezőtől vált allergiássá a növényre?”
A szocialista-DK-s önkormányzat megbízásából a városházán ténykedő, milliókba kerülő, cenzori munkát ellátók azonban vélhetően megtiltották a válaszadást. 

Félig-meddig munkát végeztek
Mindenesetre az elmúlt napokban megpróbálták az Északmegyer dűlőben a gazt lekaszálni, ami úgy ahogy sikerült. Csakhogy ismételt helyszíni szemlénk során hétfőn megállapítottuk, hogy a parlagfűből továbbra is van a területen, mert olyan méretű és nagyságú volt korábban, hogy a növények egy része elfeküdt a kaszák alatt, de most újra szórja allergén virágporát a környező családokra. A Péterffy-vezetés egyébként a lapunk által felfedezett fertőzött góctól néhány méterre található, szintén ugyanezen az önkormányzati telken lévő parlagfüves részt meghagyta, vélhetően úgy voltak vele, hogy a pécsieknek ez úgy is megfelel, ahogy van.

Több százezres bírságot is kiszabhatnak
A Nébih lapunkkal a korábbi megkeresésünkre azt közölte, hogy a Parlagfű Bejelentő Rendszerbe (PBR) az idei parlagfűszezonban már 1688 bejelentés érkezett, ebből 1096 belterületet, és 592 külterületet érintett.

A bírságok kapcsán általánosságban elmondták, hogy az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló rendelet alapján  a növényvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A levelében írt méretű terület esetében a 100 000–750 00 forintig terjedő bírságolási sávba esik a büntetés mértéke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában