Határon átívelő a barátság

2023.02.08. 10:40

Ukrán társaikat látogatták meg a Szent Egyed Közösség vezetői

A pécsi és a budapesti Szent Egyed Közösség vezetői Lvivbe látogattak, ahol a helyi közösséggel találkoztak. Bepillantást nyertek a háború árnyékában élő barátaik mindennapjaiba, a jövőre nézve pedig további terveket szőttek.

M. R.

A Szent Egyed (Sant’Egidio) Közösség pécsi és fővárosi vezetői, Nagy János és Szőke Péter már évek óta barátságot ápolnak az ukrán közösséggel, az ottani vezetőkkel, tagokkal. Néhány ajándékot, power bank-et, laptopot is vittek számukra, valamint korábban eljuttattak több takarót.

– A lengyel határon gyalog mentünk át, az ukrán oldalon lvivi barátaink jöttek értünk. A látogatás reményeink szerint alapot ad a kapcsolat szorosabbra fűzéséhez – mondta Nagy János.

– A célunk, hogy a nyáron a háború károsultjai közül minél több gyermek üdülését tudjuk biztosítani Magyarországon. Sokan elvesztették otthonukat, hozzátartozóikat

 – számolt be a vezető a tervekről.

A Sant’Egidio a kilencvenes évek elején alakult Ukrajnában, először Kijevben. A magyarok már akkor is többször találkoztak velük, azóta szoros kapcsolatot ápolnak az ott élőkkel. A helyiek a pécsi és a fővárosi csapathoz hasonlóan rendszeresen segítik az ottani hajléktalanokat, osztanak segélycsomagokat, gyógyszereket, támogatják a menekülteket – ez utóbbi tevékenység a háború miatt még inkább felerősödött.

A látogatók egy napra megtapasztalták azt is, milyen a háború által sújtott területen élni.

Folyamatosan érezhető, hogy az országban erőszak dúl. Bármikor érkezhet támadás, ami nagy stresszt és szorongást okoz a helyieknek. Heti rendszerességgel ismétlődnek a légi riadók, melyek hallatán az e célra kialakított óvóhelyekre kell rohanniuk – számolt be Nagy János.

– Az utcákon katonák járkálnak, sáncokat alakítottak ki, az ablakok be vannak fedve egy esetleges tűzpárbaj, vagy bomba veszélyei miatt – tette hozzá.

– A helyiek életét állandó készültség, feszültség jellemzi, napközben és éjszaka is gyakran kimarad az áram, meleg víz pedig általánosságban nincs a térségben – folytatta.

 

– Rendkívül megrázó volt látni az elhunytaknak állított emlékeket, a fiatal emberek fényképeit, akik a harcokban vesztették az életüket. Mi hazatérhettünk egy békés országba, ahol tiszta felettünk az ég, de ők nem. Ezért is szeretnénk, ha nyáron sikerülne egy tábort szervezni az ottani gyermekek számára, s bízunk benne, hogy Magyarországon a kezdeményezés értő fülekre és szívekre fog találni 

– árulta el a pécsi vezető.

A kezdeményezésnek egy további pécsi vetületére is fény derült, erről is mesélt Nagy János.

– Szeretnénk köszönetünket kifejezni Csicsó János atyának, a Pécsi Egyházmegye lelkipásztorának, a londoni Szent István Ház vezetőjének, aki anyagi támogatással segítette tevékenységünket, hozzájárulva a takarók vásárlásához, illetve a korábbi karácsonyi ebédünkhöz is – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!