2022.07.18. 12:01
Számos élettani előnye van a kukorica fogyasztásának
A hazai termelők idén nagyobb területen, mintegy harmincötezer hektáron vetettek csemegekukoricát. A nagy gazdálkodók mellett azonban Baranyában a legtöbb háztáji kiskertben is megtalálható egy tucat cső kukorica, a paradicsom, a paprika és a hagyma mellett.
Fotó: Laufer László
Vitathatatlan, hogy a nyár egyik kedvenc csemegéje a főtt kukorica, nem véletlen, hogy a nyaralóhelyeken a lángos és a palacsinta mellett az egyik leggyakrabban kínált harapnivaló. Ráadásul a növény időzítése is tökéletes, hiszen ha időben lett vetve, akkor pont a vakáció legmelegebb időszakában, július közepén kerülhet az asztalra. A háziasszonyok között megoszlanak a vélemények afelől, hogyan kell megfőzni a csemegekukoricát. A legtöbben egy kis sót tesznek a forrásban lévő vízbe, mások egy kiskanál cukrot adnak hozzá, de akadnak, akik arra esküsznek, hogy egy kis vajat kell a csövek mellé az üstbe.
Ha az elkészítés módjában nem is mindenki ért egyet, annyi mindenesetre vitathatatlan, hogy a nyaralások kedvenc csemegéjének fogyasztása egészséges a szervezet számára. – A kukoricának magas a magnézium-, foszfor- és mangán tartalma, de olyan fontos vitaminok is megtalálhatóak benne természetes formában, mint a C-, E- és D-vitamin – mondta Török Erzsébet, pécsi táplálkozási tanácsadó. – A kukorica rosttartalma az emésztést könnyíti, míg a benne lévő folsavnak köszönhetően energiával tölti fel a szervezetet. A narancssárga színezetű zöldségek és gyümölcsök emellett tartalmaznak beta-cryptoxanthin vegyületet, ami segít a tüdőrák kialakulásának megakadályozásában – teszi hozzá a szakember.
Ha mindehhez hozzávesszük a közismert tényt, hogy a csemegekukorica főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz és csökkenti a koleszterinszintet, nem is találunk érveket az ellen, hogy miért ne rohanjunk el vásárolni néhány csövet vacsorára.