Tovább húzódik?

2022.03.09. 20:00

Van még kérdőjel a baranyai elektromos buszok beszerzése körül

A kormánytól több mint egymilliárdos támogatásból, újabb közbeszerzés után érkezhetnek elektromos buszok a baranyai megyeszékhelyre, ha nem csúszik tovább az így is már 2020 óta húzódó beruházási projekt.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Az MSZP–DK-s városvezetés még 2020 decemberében írt ki feltételes közbeszerzést elektromos buszok beszerzésére, de azt nem vitte végig. Nem sokkal a zárás előtt, a kiírástól számított 11 hónap eltelte után azt ugyanis visszavonták, majd bejelentették, hogy inkább egy újabbat indítanak el. Bár a baloldali városvezetés most is kormányellenes hangulatot keltő propagandát folytat, de a Zöld Busz Program is a kormány támogatását élvezi, annak kétharmadát központi forrásból fedezhetné Pécs. 

 

A nyolc busz beszerzése 1,67 milliárdot tenne ki, amiből 1,17 milliárd forint a támogatás, 505 milliót pedig az EIB-hitelkeret biztosítana az önkormányzat számára. 
Kővári János, az ÖPE–KDNP városházi képviselője még január végén érdeklődött a pécsi közgyűlésben a Zöld Busz Programról. Akkor azt tudakolta a pécsi polgármestertől, Péterffy Attilától, hogy hol tart most a program, igaz-e, hogy a második kiírást is visszavonták? Péterffy Attila akkor nem válaszolt azonnal a képviselő kérdésére. A jogszabályok szerint erre lehetősége is van a polgármesternek, de akkor is tizenöt napon belül levélben meg kell ezt tennie. Ugyanakkor Kővári János, a Fidesz–KDNP parlamenti képviselőjelöltje szerdán azt mondta, hogy továbbra sem kapott választ Péterffytől, így nem tudja, hogy hol tarthat most az ügy. 

 

A Dunántúli Naplóval a városháza azt közölte, hogy az újabb pályázatot 2022 januárjában azért kellett visszavonni – a pályázat lebonyolításával megbízott – HUMDA Zrt. kérésére, mert a pályázók jelezték, a chiphiány miatt csak az év végén tudnának e-buszokat szállítani, de a kormányzati program június 30-ával zárul. A HUMDA Zrt. ezt követően a projekt megvalósítására rendelkezésre álló határidőt 2022. december 31-re módosította, majd ezek után az önkormányzat újra kiírta a közbeszerzési eljárást. Ez 2022 januárjában történt meg. A pályázat ajánlattételi határideje február 28-a volt. 
Jelenleg a beérkezett ajánlatok értékelése tart – tette hozzá az önkormányzat. 
 

A korábbi e-buszokat nem ők intézték

2020 nyarán érkezett meg Pécsre azon tíz elektromos busz, amiket még az előző fideszes önkormányzat beruházásának folyományaként adhattak át. Ez ügyben egyébként Kővári János is lobbizott a kormányzati szerveknél, ahogy a mostani projekt­nél maga is sürgette, hogy a baloldali önkormányzat pályázzon a forrásra. Tavaly októberben egyébként arra hivatkozva döntöttek az új közbeszerzés mellett, hogy a „korábbi kiírásban szereplő paraméterek a technológiafejlődés miatt elavulttá váltak, az eljárás során nem releváns feltételeket fogalmaztak meg. A bírálati szempontok és a műszaki leírás oly mértékben megváltozott, olyan új elvárások fogalmazódtak meg az ajánlatkérő részéről, melyek miatt új eljárást kell indítani”. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában