portré

2021.09.30. 11:30

Weisz Gergő fegyverkovács csapatával varázsolja el a közönséget

Weisz Gergő fegyverkovács pontosan tudja, hogy a tűz nem játék. Mindazonáltal hosszú ideje tesz azért, hogy szórakoztató tűz- és fényjátékával elbűvölje a közönséget.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: W.G.

– Több civil szervezet tagja, elnöke. Melyek ezek?

– A Tűz és Kard Rendje Hagyományőrző Egyesület elnöke vagyok, a csapattal nagyon régóta járjuk a különböző hagyományőrző rendezvényeket, a 15. századot idéző bemutatókat tartunk. Egy nagy reneszánsz fesztiválon láttam először egy nagyon látványos tüzes játékot. Akkor eldöntöttem, én is szeretném ezt csinálni, így 2015-ben megalapítottuk a Szikrázó Tűz Tűzzsonglőr Csapatot, amelynek a vezetője vagyok. Emellett 3 éve megalakult az Aces High Motoros Egyesület, amelynek titkára vagyok.

– Hogy tanulta meg a tűzzsonglőrködést?

– Az első próbálkozás egy poi labdával (alapzsonglőreszköz) meglehetősen viccesre sikerült, én elestem, a járókelők megijedtek, hogy megsérültem, a feleségem pedig röhögött, mert látta, hogy nincs baj. Ez persze nem vette el a kedvem, nagyon hamar megtanultam használni ezeket az eszközöket, majd a siklósi vár által elvállaltunk kisebb fellépéseket. Szép lassan összedolgoztuk a látványt, nagyon figyelünk a zenére és a fényjátékra is.

Weisz Gergő minden mutatványt alaposan begyakorol
Fotó: W. G.

– Mindig újat kell mutatni?

– Ezen nagyon sokat dolgozunk. Azt szoktam mondani, hogy lehozzuk a tűzijátékot a földre, mi magunk vagyunk a tűzijáték. Elkezdtem különböző pirotechnikai berendezések bevonását is, majd egyre több ötlet jött, és mivel kovácsolásból keresem a kenyeremet, így a repülő pernye látványos pörgetését is beleépítettem a műsorba. Most lézershow-val állunk elő, egy igazi fényszínházat álmodtam meg.

– Most jön az a rész, hogy otthon ne próbálja ki senki?

– Igen, így van. A tűzzel nem szabad játszani, mi is rengeteget gyakoroltunk, van is jó pár égésnyom a karomon. Mindig van új ötletem is, amit gyakorlok, és a megvalósításig nehéz és fájdalmas az út.

– Mennyi fellépés volt a nyáron?

– Annyi felkérést kaptunk, hogy már a jövő évi naptárat írjuk. Minden hétvégén 3-4 helyre mentünk falunapokra, esküvőkre, szülinapokra.

– A motorozás honnan ered?

– A motorozás végigkísérte a gyerekkoromat, ugyanis nagypapám motoros postás volt. Nem tagadom, néha elvittük egy körre a járgányát. Elkapott a szenvedély, hogy egyre szebb, nagyobb és hangosabb legyen a jármű, és a Chopper világa beszippantott. Az Aces High ugyan egyesület, de klubéletet élünk, nagyon összetartó közösség vagyunk. Nem száguldozunk, és sokat jótékonykodunk.

 

Jótékony motoros, szelíd fegyverkovács

Weisz Gergő Borjádon született, sokáig élt Pécsen, 14 évig dolgozott a Hauninál. Daganatot diagnosztizáltak nála, de már maga mögött tudhatja a rákot. Feleségével egy 8, egy 2 éves, és egy 4 hónapos gyermeket nevelnek. Szakmája fegyver- és páncélkovács, ezzel is felhívta már magára a figyelmet, amikor is siklósi házuk kerítésére egy történetet kovácsolt. Az Aces High Motoros Egyesület tagjai a legutóbbi programjuk alkalmával jótékonykodtak: több mint félmillió forintot gyűjtöttek egy bajba került siklósi családnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában