a hegy leve

2021.03.16. 12:16

Már belekóstoltak a 2020-as villányi REDy-be

Negyedik évjárat készül az idén a REDy-ből, már javában zajlik a műhelymunka, hamarosan palackozzák a Villány könnyed arcaként számon tartott közösségi bort.

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

A REDy egy portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. Oportót 51–66 százalékban kell tartalmaznia, emellett a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20–49 százalék, míg a nemzetközi fajták aránya 0–14 százalék lehet.

A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Ezzel szeretnék azt elérni, hogy hasonló, gyümölcsös, élénk színű, jó savval rendelkező, szép, fiatalos bort készítsenek.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre inkább kikristályosodott a borászok számára, hogy mit várunk el a REDy-től. Két előkóstolás már volt idén, amikor is a termelők elhozhatták a boraikat, amelyeket anonim módon kóstoltunk, és megbeszéltük, mit lehetne alakítani, csiszolni rajta, és hamarosan a minősítésük is megtörténik. Minél több évjárat tapasztalata áll rendelkezésre, annál kiforrottabb, egyenletesebbek lesznek ezek a borok – mondta Ipacs-Szabó István, a Villányi Borvidék alelnöke. Hozzátette, a bor jövője nagyban függ a gasztronómiától, ezért remélik, hogy hamarosan kinyithatnak a vendéglátóhelyek, ahol ezeket a borokat célzottan szeretnék értékesíteni.

A termelőkben mindenesetre megvan a lelkesedés, több mint 10 pincészet jelentkezett már, akik készülnek REDy-vel (is) ebben az évben.

Fiatalos stílus

A villányi borok kapcsán él az a sztereotípia, hogy mindegyik nagy testű, barrikolt, alkoholban gazdag, magas árral rendelkezik. Ezek a jellemzők egy bizonyos borkategóriára rá is illenek, mellettük ugyanakkor a REDy alacsony alkoholtartalmú, hordó nélküli, nem magas árú bor, melyek megjelenését minden évben húsvétra időzítik. A késő tavasztól a kora őszig tartó időszakban, kellően behűtve kiválóan illik például egy grillezéshez, könnyed beszélgetős délutánokhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában