Mézédes

2020.12.08. 14:00

A helyi termékekkel ezúttal is jól járhatunk

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület nem tudja megtartani az őszi-téli, mézfogyasztást ösztönző kampány több eseményét, ám így is próbálnak mindent megtenni a hazai méz népszerűsítése érdekében.

Tóth Viktória

A mézfogyasztásról, a méz jótékony hatásairól legfőképpen a téli időszakban, megfázáskor, torokfájásos időszakban hallhatunk a baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt.

Mint ismeretes, a méz természetes összetevői az emberi szervezet számára létfontosságúak. Az aranysárga folyadék több mint 11-féle vitamint, 30-féle ásványi anyagot, 19-féle aminosavat és enzimeket tartalmaz.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület mézfogyasztást ösztönző eseményei Baranyában igen népszerűek, gondoljunk csak a mézpromócióra vagy a Mézes reggelire. Ám a jelenlegi helyzetben ezek közül többet nem tudtak megtartani. A méhészeti termékekre, illetve a helyi méhészektől történő vásárlás fontosságára hívja fel a figyelmet az az online kampány, melyet az egyesület közösségi oldalán indítottak.

Az Ajándékozzon Egészséget, vásároljon termelői mézet! elnevezésű kampány értelmében az OMME azok közül, akik novemberben és decemberben vásároltak vagy vásárolnak termelőtől minimum kétféle méhészeti terméket (több mézfajtát vagy virágport, propoliszt, méhpempőt a méz mellé), és ezek fogyasztásáról posztolnak fotót, 8 darab mézes ajándékcsomagot sorsol ki 2021. január 13-ig. Kérik, hogy a sorsolásban részt vevők a Facebook-poszt linkjét, a posztolt fotót, valamint a postai elérhetőségüket küldjék el az [email protected] e-mail-címre.

Miért válasszuk a helyi termelőit?

A friss, termelői élelmiszerek beszerzése időigényesebb, mint a vásárlás a szupermarketben, ám mégis megéri.

– A méz, virágpor, propolisz, méhpempő bizalmi termék! Amikor a helyi méhésztől vásárolunk, közvetlenül kapcsolatba kerül a termelő a vásárlóval, megismerhetjük a méhek gondozóját, ki és hol termelte a mézet, tudunk egy arcot párosítani egy termékhez – írja az egyesület. Ahogy ők fogalmaztak, fontos tudnunk, hogy a termelői méhészeti termék vásárlásakor a helyi méhészeteket támogatjuk, ezáltal segítjük a méhészt munkája elvégzésében, azaz a méhcsaládok gondozásában, és végső soron a természetes ökoszisztéma fenntartásában. Ugyanis a beporzás földünk növény- és állatvilágában alapvető fontosságú.

Karácsonyi rögtön puha mézeskalács

Igazi sláger decemberben a mézeskalács, az édes süteményt sokan sokféleképpen készítik el. Ha rögtön puha mézeskalácsot szeretnénk 1 kg lisztet keverjünk össze 30 dkg porcukorral, 3 teáskanál szódabikarbónával és egy tasak mézeskalács-fűszerkeverékkel. Ezekhez jöhet 3 tojás, 250 ml méz és 30 dkg picit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. Ezt három részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk fél cm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, és 180 fokon megsütjük. Fontos, hogy 10 percnél ne süssük tovább. A mázhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában