2020.04.25. 15:30
Az átépített hetényi malom felkerült a nemzetközi gasztronómiai térképre
Az ország legnagyobb független vendéglátási, gasztronómiai minősítési rendszere, a Best of Budapest & Hungary az év vidéki éttermének választotta idén a hosszúhetényi Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhelyet, vezetőjét, Ásványi Ritát pedig az Év vidéki éttermesének. Nem kis dolog ez, pláne annak ismeretében, hogy Rita egy világcég HR igazgatója.
– Honnan a hosszúhetényi kötődés?
– Anyai ágon a malom az 1800-as évektől, hét generáción át a családom tulajdona, gyermekkorom legszebb nyarait itt töltöttem. Részben megörököltem, részben megvásároltam a rokonságtól és férjemmel nekiálltunk az épületegyüttes felújításának az Ybl-díjas Pelényi Margit építész segítségével.
– Mi az, hogy kulináris kitérő és találkozóhely?
– Öt évvel ezelőtt nyitottunk étteremként, kulturális programok és rendezvények helyszíneként. Elsősorban az volt a cél, hogy a vízimalmot megmentsük a jövőnek. Ez olyan jól sikerült, hogy 2017-ben a felújítás ICOMOS-díjban részesült. Valójában három lábon állunk, az éttermi, családi-, céges és kulturális rendezvények mellett saját termékeket is gyártunk. Tavasztól pedig hat apartmant is működtetünk.
– Minek köszönhető a kiemelkedő minősítés?
– Kezdettől nagy figyelmet fordítunk az egyedi épített és kerti környezetünkre. A fenntarthatóságra törekvő koncepciónk itthon vidéken úttörő próbálkozás. Rövid a menüsorunk, de a térség friss szezonális portékáiból áll, a régi recepteket pedig új fordulatokkal bolondítjuk meg. Autentikus helyen, korszerű technikával, modern tálalással készülnek az ételek, az alapanyagokat, amennyire csak lehet, helyben vásároljuk.
– Saját termékeket készítenek?
– Igaz, hogy a boltokban még nem kaphatók, de a helyszínen és neten már igen. Egy észt recept alapján készítünk kovászos, savanykás-édeskés ízű rozskenyeret. Emellett van különleges száraztésztánk, füstölt paprikánk és füstölt sópelyhünk is, utóbbi légies finomság, ami elolvad a szájban.
– HR-vezetőként megfordult a fél világban. Tapasztalatai szerint mi a magyar érték a munkavégzésben?
– Nem hiszek egységes országos munkamorálban. Azok a külföldön élő magyar vezetők viszont, akikkel szerencsém volt együtt dolgozni, szenvedélyesek, lendületesek, dinamikus mentalitásúak, a szívvel-lélekkel megoldásra törekvésük mindenütt népszerű. Olykor pozitív értelemben „magyar maffiának” hívnak bennünket.
– Ezerféle elkötelezettsége van. Ki lehet ebből szakadni?
– Magánemberként a szabadidőmet a családdal töltöm, kerékpározunk, síelünk, rengeteget kirándulunk. Továbbá lengyel a férjem, és ott a család nem csak a szülőket, testvéreket jelenti, hanem 20 fős rokoni eseményeket. Ezek az összejövetelek igazi örömünnepek!
A fél világot bejárta HR-vezetőként
Ásványi Rita 1976-ban született. A Jókai úti általánosba járt, a Leőwey Gimnáziumban érettségizett, a PTE BTK-n magyar nyelv tanári szakon végzett, humánszervezői diplomát, és posztgraduális jogi oklevelet is szerzett. Az Elcoteq HR igazgatója volt 2004-ig, majd a cég európai régiójának HR-vezetője lett. 2014-től az indiai tulajdonú, finn PKC Group európai és dél-amerikai HR-vezetője. Élt Lengyelországban, Észtországban, Peruban, most Franciaországban laknak. Leon fiuk 2010-ben Németországban, Luiza lányuk 2011-ben Észtországban született.