költségvetés

2019.12.06. 20:00

Mennyi van a pécsi kasszában? – Megemelnék a képviselők fizetését

Egy dokumentum szerint a város a 2018-as költségvetési pénzmaradványát használhatja fel, miközben a baloldali városvezetés szerint továbbra is rengeteg a hiánya Pécsnek.

Bóka Máté

A választások után az új baloldali és a leköszönő fideszes városvezetés között éles vita alakult ki a büdzséről, ami újabb fordulatot vett. Egy, Péterffy Attila polgármester által jegyzett, a költségvetés módosításáról szóló dokumentumban ugyanis többször a 2018-as pénzmaradványra hivatkozva osztanak el forrásokat. A város honlapján kedden még elérhető dokumentumban például az áll, hogy a „Polgármesteri Hivatal és az intézmények bevételi és kiadási főösszege az eredeti előirányzathoz képest közel hárommilliárddal növekedett”, és „a növekmény nagyobb részét a 2018. évi pénzmaradvány igénybevétele” teszi ki.

Mint ismert, a baloldali városvezetés korábban azzal támadta a leköszönő fideszes önkormányzatot, hogy csődközeli helyzetben hagyta hátra a várost. Lapunk megkeresésére most azt közölték, hogy a „módosítás technikai jellegű átvezetéseket jelent. Az eredeti költségvetésben a pénzmaradvány nem teljes körűen volt tervezve, mivel lényeges elemei kizárólag a költségvetés elfogadását követően váltak ismertté a beszámoló elkészítése után”. Úgy látják, hogy 18 milliárdos adóssága van a városnak, az önkormányzatnak és intézményeinek pedig közel 5 milliárdos működési hiánya van.

Csizmadia Péter, a pénzügyi ellenőrző bizottság fideszes elnöke szerint a 2018-as pénzmaradvány mostani elosztása is arról tanúskodik, hogy többlettel zárta az előző évet a fideszes önkormányzat, hiába állítja ennek ellenkezőjét a baloldal.

Megírtuk, Páva Zsolt korábbi polgármester tavasszal közölte, évtizedek óta nem fordult elő, hogy a pécsi büdzsének pozitív legyen a mérlege, majd ősszel a Magyar Államkincstár ezt megerősítve leszögezte: a város mérlege plusz 4 milliárd forint.

Megemelnék a képviselők fizetését

A karácsony előtti közgyűlés elé kerülhet az az előterjesztés, amely alapján a képviselők alapdíját a korábbi 132 ezerről bruttó 149 ezer forintra emelnék. Ugyanakkor jóval nagyobb ugrást jelentene a fizetésben, ha az önkormányzati képviselő egy bizottságnak a tagja: az új elképzelés szerint ugyanis ez esetben 46 ezerrel több ütné a markát, mint korábban, és bruttó 178 ezer forintot vihetne haza. Még nagyobb összegű lehet az emelés akkor, ha a képviselő két bizottságban is dolgozik, mivel így már 58 ezer forintnyi lenne a többlet, azaz bruttó 223 ezer forintos a havi apanázs. A bizottsági elnökök és tanácsnokok járhatnak a legjobban, ők 74 ezres emelést kaphatnak és ezzel bruttó 283 ezerre nőhet a tiszteletdíjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában