érdekesség

2019.09.09. 11:30

Életük történetét mesélték el a nénik és bácsik

A Tamás Éva Játéktára zenekar idén tizenhárom hölgyet és urat tüntetett ki a címmel.

Tóth V.

A Tamás Éva Játéktára zenekar idén is megtartotta a Pécsi Nénik, Bácsik Fesztiválját. Az ingyenes programon a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán szombat délután arra hívták fel az ifjú nemzedék figyelmét, hogy érdemes az idősebb generációkkal beszédbe elegyedni, történeteiket meghallgatni, a hölgyeken és urakon keresztül megismerni városunk múltját, kulturális és egyéb értékeit.

Az idei, immár harmadik fesztivál programját délután 2 órakor a Brass & Roll zenekar nyitotta meg, 3 óra előtt egy kicsivel pedig a Tamás Éva Játéktára játszotta el a Pécsi Bácsi című dalt, ezzel nyitották meg hivatalosan is a rendezvényt. Ezután először a bácsik, majd a nénik meséltek érdekes történeteket, avatták be múltjukba a hallgatóságot.

Az idei Pécsi Nénik, Bácsik között hat hölgy és hét férfi szerepelt: Vári Éva színművész, Okos Ilona pedagógus, Vajda Zsuzsa bábszínész, Lehoczky Irén nézőtéri felügyelő, Kardos Andrea rajzfilmes szakember, Vétek Emi idegenforgalmi szakember, Marsalkó Péter fotóművész, Gyurkó István trombitaművész, Bárdi László keletkutató, Szatyor Győző népi iparművész, Juhász László újságíró, Anatolij Petrov úszóedző, Koszits Attila rádiós szerkesztő.

– Összesen hatvan Pécsi Néni és Bácsi van már és végeláthatatlan a lista – fogalmazott az eseményen Tamás Éva. – Mi gyerekzenekarként azzal mutatjuk a legjobb példát, ha a tiszteletünket kifejezzük az idősebb generáció felé.

A fesztiválon a színpadi programok mellett többek között kézműves foglalkozás, szabadtéri játékok is voltak.

A kezdetek

A zenekar 2016-ban elnyerte a Pécs Dala 2016 címet, Pécsi Bácsi című számával. A sikeren felbuzdulva videósorozatot indítottak, olyan pécsi embereket kerestek meg, akik tevékenységükkel Pécs értékeit növelték. Harminc Pécsi Bácsit szólaltattak meg. A sorozat célja az volt, hogy az érdeklődők a Pécsi Bácsikon keresztül megismertessék a város múltját, jelenét, kultúráját, értékeit. Eközben fogalmazódott meg a Pécsi Bácsik Fesztiváljának gondolata.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában