márok

2018.01.23. 17:00

Sikeres a savanyítás, bővítenék a programot

Az évek óta jól működő savanyúságkészítés mellett a mároki önkormányzat most azt tervezi, bővíti tevékenységét és levendulaházat nyit. A 450 lelket számláló zsáktelepülés önkormányzata még 2013-ban hozta létre a Márokért Szociális Szövetkezetet, mely a Startmunkaprogram mezőgazdasági ágát hivatott átvenni és a mai napig jól működik.

– A munkanélküliség és a hátrányok ledolgozása érdekében 2010 óta önkormányzatunk számos fejlesztést és programot indított. Ezek közé tartozik a mezőgazdasági Startmunka is, melyben 2011 óta foglalkozunk több hektáron növénytermesztéssel és tartósítással – beszélt a kezdetekről Krizics Zsanett polgármester. Az önkormányzat által megtermelt zöldségek nagy részét a Márokért Szociális Szövetkezet vásárolja fel, majd továbbértékesíti illetve feldolgozza.

– A savanyítóüzemet a használaton kívüli óvodai konyhából alakítottuk ki. Termékeinket, hagyományos, a „régi iskola” szerinti receptúra szerint készítjük el, így termékeinket valóban a házias íz jellemzi. A savanyúságokat Villányban és Beremenden, valamint saját webáruházon keresztül is forgalmazzák, de ezt ajándékozzák akkor is, ha a falut szeretnék népszerűsíteni.

A most tervezett levendulaházban kozmetikai termékeket, ajándéktárgyakat, illatpárnákat készítenek majd. A projektjük megvalósítására a Startmunka mintaprogram keretében már pályázatot is beadtak, melynek pozitív elbírálása esetén akár már ősszel megnyithatják a levendulaházat.

– A mezőgazdasági programunk részeként termesztjük majd hozzá a levendulát, már elkezdtük tesztelni a sorokat a földeken – mondta a polgármester.

A kultúrház mögött lesz a szárító, és a többfunkciós szolgáltatóház mögött tervezik a levendula feldolgozását. Az elkészült illatosítókat, ajándéktárgyakat a Márokért Szociális Szövetkezet fogja átvenni és értékesíteni.

Mintaprogramok

A kormány a hátrányos helyzetű települések önkormányzatai részére mintaprogramokat indított 2011-től kezdődően. A márokihoz hasonló példát láthatunk például Kisszentmártonban is, ahol kezdetben tökmagolajat állítottak elő, később a termékkínálatot kiegészítették napraforgóolajjal is.

A program lehetőség arra is, hogy helyi adottságokat figyelembe véve biztosítanak munkát a közfoglalkoztatottaknak. Ilyen az orfűi Mecsek Kincse Szociális Szövetkezet, ahol ásványvizet palackoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában