A Kúria kijelölése alapján

2 órája

Korrupciós ügyben jár el a Pécsi Ítélőtábla kedden

A Kúria, azaz a legfelsőbb bíróság kijelölő határozata alapján korrupciós bűncselekményben jár el kedden a Pécsi Ítélőtábla. Első fokon az ügy minden vádlottját – bizonyítottság hiányában - felmentették a korrupciós vádak alól.

Bama.hu

Fotó: wichayada suwanachun

A pécsi táblabíróság ismertetése szerint első fokon a Kecskeméti Törvényszék az elsőrendű vádlottat befolyással üzérkedés bűntette miatt, míg a másod- és harmadrendű vádlottat befolyás vásárlásának bűntette miatt emelt, azaz korrupciós vád alól felmentette.

korrupciós
Korrupciós ügyben jár el a pécsi tábla. A kép illusztráció
Fotó: Chokniti-Studio / Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a másodrendű vádlott ellen ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emeltek vádat, ezért megkereste az ügyészként dolgozó elsőrendű vádlottat, hogy segítségét kérje abban, hogy őt ne ítéljék olyan büntetésre, melynek következtében büntetett előéletűvé válna – részletezte az ítélőtábla.

Mint hozzátették, az elsőrendű vádlott 500 ezer forint megfizetése ellenében megígérte, hogy az ügyet tárgyaló bírót ráveszi arra, hogy a kérésének megfelelő döntést hozzon. Később valótlanul azt állította a másodrendű vádlottnak, hogy az előzetesen megbeszélteket sikerült neki elérnie a bírónál, így sor került a pénz átadására.

A másodrendű vádlott ismerősével, a gépkocsivezetőként dolgozó harmadrendű vádlottal szemben szintén ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt indult eljárás. A másodrendű vádlott elmondta neki, hogy ellene is volt ilyen eljárás és ügyész ismerőse pénzért, hivatalos kapcsolatain keresztül elérte, hogy előzetes mentesítésben részesüljön – olvasható a tábla tárgyalási jegyzékében.

A bíróság úgy folytatta: megszervezett egy találkozót az elsőrendű vádlottal, akitől azt kérték, hogy intézze el, hogy a lehető legrövidebb tartamú járművezetéstől eltiltás büntetést szabják ki a harmadrendű vádlottal szemben. Az elsőrendű vádlott később valótlanul azt közölte, hogy sikerült neki elérnie a kérteket, ezért a harmadrendű vádlott 50 ezer forintot adott át neki.

Az elsőrendű vádlott az ügyekben ügyészként nem járt el és az eljáró bírókat sem kereste meg.

Nem volt bizonyítható a korrupciós vád

A Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján kétséget kizáró módon nem volt megállapítható, illetve bizonyítható, hogy a másod-, illetve harmadrendű vádlott azzal a céllal kereste volna fel az elsőrendű vádlottat, hogy ügyeikben közbenjárjon, ahogyan az sem, hogy az elsőrendű vádlott ilyen ajánlatot vagy ígéretet tett volna, továbbá, hogy azt állította volna, hogy megkereste az eljáró bírókat és elérte az ügyeik kedvező elbírálását, ezért a törvényszék a vádlottakat ez ellenük emelt vád alól – bizonyítottság hiányában – felmentette.

Az ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott terhére bűnösségük megállapítása és büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést. Az ügyet a pécsi tábla kedden tárgyalja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!