Felemelő pillanatok

2 órája

Pécsi Református: Harmincéves jubileumát ünnepelte a Kollégium Gimnáziuma – GALÉRIA

A Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának harmincéves jubileuma alkalmából tartottak ünnepi istentiszteletet és öregdiák találkozót az intézményben október 26-án. Az eseményen megalakult a pécsi református intézmény, a Refi alumni köre is.

Bama.hu

Csillogó szemek, mosolyok, rég nem látott barátok ölelései: szeretetteljes légkör lengte körül a Pécsi Református Kollégium udvarát, ahogyan jelenlegi és egykori diákok, tanárok és vezetők gyülekeztek a gimnázium harminc éves jubileumának ünneplésére.

pécsi református, gimi, refi, Hoppál
A közös éneklés sem maradt el a Pécsi Református Kollégium Gimnnáziuma jubileumi ünnepségén.
Forrás: Dr. Hoppál Péter Hivatalos Facebook oldala

Az ünnepi alkalmon Bereczki Ildikó lelkipásztor Sámuel első könyve alapján hirdetett igét. „Hogyan lehet a meddő termővé?” - tette fel a kérdést a lelkipásztor a bibliai történet kapcsán. Bereczki Ildikó, egykori baranyai lelkipásztor aktív szerepet vállalt a gimnázium megszervezésében. 

Végiggondolva az elmúlt harminc évet az egyházmegye és az intézmény életében, az Úr szavára figyelve lehet válaszokat találni. Egy nagy történet részesei lehettünk, amelyben minden Istenről szól, és arról, amit Ő értünk tett

 – emelte ki a lelkipásztor, aki az igére utalva elmondta: a könnyes évek hozták közelebb Annát Istenhez. Kiemelte, csoda volt az intézmény születése és csoda a megmaradása is.

Sokféleképpen vétkeztünk, Ő mégis megtartotta iskolánkat. Minden értünk van, de minden az Övé.


Ünnepi beszédek sora hangzott el a Pécsi Református Gimnázium jubileumán

A gimnázium megszervezésében nagy szerepet vállalt Peterdi Dániel, a Baranyai Református Egyházmegye akkori esperese. „Nem gondoltam harminc évvel ezelőtt, hogy egy ilyen hatalmassá terebélyesedett fa árnyékában pihenhetek meg. Biztosan én voltam kishitű” – fogalmazott a nyugalmazott esperes az ünnepi alkalmon, aki az alapítás nehézségeiről és küzdelmeiről is beszélt. 

A nyugalmazott esperes kiemelte Nagy Péter, akkori komlói lelkipásztor szerepét: „Az intézmény motorja volt, szíve, lelke.” Egy évfolyammal indult el az iskola, református tagozatként, a Kodály Gimnáziumban. „Ahogy évről évre alakult az intézmény, kezdtem megnyugodni, hogy az Úristen betartja az ígéretét.” Amikor 1996-ban elindult az általános iskola, a fiatalabb korosztály is bekapcsolódott a református képzésbe. 

Köszöntötte az ünneplőket Hoppál Péter, az igazgatótanács elnöke, egykori karvezető, a Kollégium volt főigazgatója is.

Nem vész el a jó földbe hullott mag.” – kezdte beszédét. Úgy fogalmazott, az Úr gondviselő szeretete megnyilvánulásának tekinti, hogy az egy évfolyamnyi diákból odáig fejlődött a Kollégium, hogy mára tizenhárom tagintézménye van. „Mindenképp köszönet illeti Baka Sárát, aki elindította az első osztályt, és fellelkesített nagyon sok embert ehhez az ügyhöz” – fogalmazott Hoppál Péter. Kiemelte a pedagógusok elhívott és szolgálatkész munkáját, akiknek nagy szerepe van abban, hogy a gyermekeket megszólíthassa Jézus Krisztus. „Történetekből, személyiségekből áll össze a nagy egész. Vannak sajnos veszteségeink is, akik ma már nem lehetnek közöttünk, de akik szintén a történet részei. „Mindez késszé tesz bennünket arra, hogy közösen köszönetet mondjunk az Úristennek.” 


A pécsi refi kezdeti éveit is felidézték az ünnepségen

Molnár Péter, a gimnázium igazgatója maga is a Refiben végzett. Még a Kodály Gimnázium református tagozatán kezdte meg középiskolai tanulmányait. Személyes hangvételű köszöntője megindította a megjelenteket, de mosolyt is csalt az arcokra. Kiemelte: a diákként itt tapasztalt szellemiség, a tanárok, lelkipásztorok által közvetített étékek határozták meg lelki alapjait. 

Szinte a semmiből lett valami csodálatos, ami mára branddé vált. Egyedi színt képvisel a baranyai iskolák palettáján.

– állapította meg.

Mindennek középpontja a köszönet kell legyen” – fogalmazott Ötvös Sándor, aki 1999-től 2003-ig tanult a gimnáziumban. Kárpátaljáról érkezett Pécsre tanulni. Őszintén beszélt a kezdeti nehézségekről, és arról, hogyan vált az intézmény mégis második otthonává. „Én egyáltalán nem akartam itt lenni. De valami történt. A közösség nem hagyta, hogy ne váljak a tagjává.” 

Az akkori diákok alapították azt a közösséget, ami a Pécsi Refi nívóját jelentette: a vegyes kart és kamarakórust. Ötvös Sándor kiemelte, a kollégiumi istentiszteleteknek köszönheti, hogy élete részévé vált az imádság.  Az ünnepi alkalom különleges pillanata volt, amikor a helyükön kezdtek el énekelni a gimnázium vegyes karának egykori és jelenlegi tagjai, majd onnan felállva különleges, ünnepi kórussá álltak össze.


Megalakult a református intézmény alumni köre

  • A gimnáziumban rendhagyó kiállítás várta az öregdiákokat: fotók és videók segítségével elevenítették fel az elmúlt harminc év legemlékezetesebb pillanatait. Különleges hangulatot teremtett a pihenő sarok, ahol babzsák fotelek tették otthonossá a „haza érkező” volt diákok beszélgetéseit. A „Refi Shop”-ban pedig különböző Refis használati tárgyakat vásárolhattak.
  • A szeretetvendégség után megalakult a Refi alumni köre, melynek elsődleges célja a kapcsolaterősítés a volt és jelenlegi diákok, valamint az alma mater között. Emellett fontos pillére a refis identitás erősítése. Az ünnepi alkalom közös énekléssel zárult.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában