Dráma a műtőben

2023.06.12. 15:40

Sóoldat helyett fertőtlenítőszer került az üvegbe - halált okozott a tévedés

Egy kórházi műhibaper előkészítő ülésére kerül sor a Szigetvári Járásbíróságon kedden délelőtt. 

Zsigmond József

A kép illusztráció

Fotó: Thaiview

Az ügy előzménye, hogy egy nő 2020. május 3-án került felvételre egy baranyai kórház szülészet-nőgyógyászati osztályára, ahol egy műtét várt volna rá. A műtét előtti napon az egyik kórházi műtőssegédet megkérték, hogy vigyen a műtőbe a takarításhoz szükséges felület-fertőtlenítő szert. Ő és társa a raktárba mentek, és elhatározták, hogy a fertőtlenítő szert a raktárban található 5 literes edényből kisebb edénybe töltik, azonban a raktárban erre megfelelő edényt nem találtak. Ekkor az egyik férfi átment a raktár mellett található műtőbe, ott magához vett egy fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üveget, annak tartalmát beleöntötte a mosdókagylóba, majd visszament a raktárba, ahol az üveget fertőtlenítő szerrel megtöltötték és a műtő előterébe vittek.

A műtét során a műtősnő felkérte, hogy töltsön fiziológiás sóoldatot a műtét során használt steril tálba. A műtőssegéd felvette a fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget, és mivel nem jutott eszébe, hogy abban fertőtlenítőszer van, azt a műtőbe vitte és tartalmát a steril tálba öntötte. A műtétet a harmadrendű vádlott végezte, ennek során, tudta nélkül fiziológiás sóoldat helyett a nő hasüregébe kétszer fertőtlenítőszert fecskendezett.

A műtéti heg lemosása során észlelte a műtősnő, hogy valami nincs rendben, ezt jelezte a még ott lévő műtőssegédnek, akinek rögtön eszébe jutott, hogy véletlenül a sóoldatos üvegből a felület-fertőtlenítő kerülhetett a steril tálba. Ezt jelezték az orvosnak, aki megkérte az ott tartózkodókat, hogy az egész maradjon közöttük.

A nő éjszaka rosszul lett, így a kórház intenzív osztályára került, majd a hozzátartozók kérésére átszállították a pécsi klinikára, ahol 2020. szeptember 17-én elhunyt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában