Bama.hu videó

2024.08.24. 14:00

Ünnepélyes keretek között átadták az egyetemi borbirtok megújult épületét (galéria és videó)

Augusztus 6-án, amikor áldást kaptak a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet dolgozói és szőlői, még javában zajlott a birtok területén található épület felújítása. Augusztus 24-ére, a III. Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyre azonban elkészült a toszkán vidék házaira emlékeztető létesítmény.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Kellemes sárga színével és zöld zsalugáteres ablakival hívogatja a látogatókat a Pécsi Egyetemi Borbirtok épülete, amelynek átadására ünnepélyes keretek között került sor. 

A felújítás a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése a PTE-n” című projekt keretében valósult meg. Ezen pályázat részeként energetikai korszerűsítésen esett át a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum épülete is. A két létesítmény modernizálásával az egyetem hozzájárult a hatékonyabb energiagazdálkodás megvalósításához, aminek eredménye az, hogy az érintett épületek CO2 kibocsátása ~66,5 százalékkal fog csökkenni. 

Az átadón beszédet mondott dr. Miseta Attila, a PTE rektora, aki elmondta, hogy minden olyan beruházásnak örülni kell, ami az egyetemet, Pécset, Baranyát, avagy a régiót érinti, hiszen van itt mit tenni. A fejlesztések, amelyek megvalósultak, egy olyan célt szolgálnak, ami nemcsak divatos, hanem valójában nagyon is aktuális, és ez a fenntartható fejlődés. Fontos, hogy az energetikai ellátás területén minél kevésbé kelljen felhasználni fosszilis tüzelőanyagokat, és öröm, hogy a PTE ebben a szférában is előremozdul.  

Az épületet Felföldi László megyéspüspök áldotta meg, majd vele együtt Miseta Attila, Pári Mónika, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztályvezetője, Madaras Zoltán, az SZBKI elnöke, dr. Gerner Zsuzsanna, a projekt szakmai vezetője és a PTE Tanárképző Központ főigazgatója átvágták a szalagot, ezzel átadva az épületet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!