Bama.hu videó

2024.08.24. 17:30

Kóstoltak, jegyzeteltek és jól érezték magukat a látogatók a III. Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen (galéria és videó)

A Pécsi Egyetemi Borbirtok megújult épületének átadója után elrajtolt a III. Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny. Az ország különböző részeiről érkeztek a kiállítók, akik felaggatták csemegeszőlőiket, kóstolókat helyeztek ki belőlük az asztalokra és várták az érdeklődőket, akik jöttek is nagy számban.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Fiatalok és idősek egyik kiállítótól a másikig járkáltak, hogy mind a több mint száz szőlőfajtát meg tudják kóstolni. Sokan jegyzeteltek a telefonjuk segítségével, írták fel a számukra legjobban ízlő fajta nevét, de voltak olyanok is, akik kis kockás füzetbe vésték fel a tudnivalókat. 

Az eseményen Madaras Zoltán, az SZBKI elnöke mondott beszédet, amely során kiemelte, hogy milyen fejlesztések valósultak meg a birtokon az elmúlt időszakban. Az elnök megemlítette, hogy a tavalyi esztendőben adták át a kutatóintézet csemegeszőlő mintakertjét, aminek az eredményeit már meg lehetett kóstolni a rendezvényen. Arról is szót ejtett Madaras Zoltán, hogy idén is rengeteg új képzésnek adnak otthont, amelyek ingyenesek lesznek a szőlész-borász szakma iránt érdeklődőknek. Mindemellett egy új szolgáltatásról is említést tett, ami egy weboldal Pécsi Szőlő néven augusztus utolsó hetében indul , ahol mindenkinek lehetősége lesz szőlőt vásárolni a pécsi génbank állományából.

A kiállításon és versenyen jelen volt az Agrárminisztériumtól dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki előadást is tartott az érdeklődőknek a Csemegeszőlő ágazat támogatási lehetőségei és kihívásai címen. 

A szakmai programok mellett pedig egy verseny is zajlott, ahol többféle kategóriában (legszebb fürt, legnagyobb fürtméret, legnagyobb bogyóméret – magvas, és mag nélküli fajták –, legfinomabb íz) keresték a kiemelkedő terméseket.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!