Pénteken tartották a Baranyai Agrár Napot

2024.08.30. 20:00

Az új termelővédelmi csomagról beszélt Pécsett a mezőgazdasági államtitkár

A klímaváltozásról, a mezőgazdasági támogatásokról és a termelők védelméről szóló új törvénycsomagról is beszélt Baranyai Agrár Napot megnyitó előadásában pénteken Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Pécsett.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében rendezett esemény szervezőinek tájékoztatása szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranyai szervezet 2022-ben hívta életre az azóta is töretlenül és dinamikusan működő Baranyai Agrárkerekasztalt. Annak tagjai az agráriumot képviselő mérvadó vállalkozások, kamarák, a kormányhivatal, szakmai szövetségek és intézmények partnersége, amely a Baranya életében különös súllyal megjelenő agrárszektor stratégiai fejlesztési ügyeivel foglalkozik, s havonta rendszeresen találkozik – tették hozzá.

Mint felidézték, a Baranyai Agrárkerekasztal tavaly határozta el, hogy hagyományteremtő szándékkal évente megrendezi a szektort megillető, rangos szakmai találkozót, a Baranyai Agrár Napot, amelynek idei alkalmát Feldman Zsolt szakállamtitkár nyitotta meg.

Feldman Zsolt a Dunántúli Naplónak elmondta: az Országgyűlés elfogadott egy olyan termelővédelmi csomagot, amely lényegében annak a jogi garanciáját fogja jelenteni, hogy 2025 január elsejétől a mezőgazdasági termelők számára az általa megtermelt áru, termék ellenértékét a felvásárlóknak, kereskedőknek, feldolgozóknak 30 napon belül kötelező lesz kifizetni és ezt a szerződésekben is érvényesíteni kell.

Ez nagyon komoly segítséget fog jelenteni akkor, amikor a gazdálkodóknak gyorsan van szüksége forrásokra – indokolt az államtitkár, aki szerint a termelőknek érdemes tájékozódniuk az új rendelkezés részletszabályairól

. Feldman Zsolt a szántóföldi növénytermesztők és szőlőtermelők számára is fontosnak nevezte, hogy új agrárkörnyezet-gazdálkodási program indul ugyancsak 2025 év elejétől.

A klímaváltozásnak az agráriumra gyakorolt hatására térve az államtitkár jelezte: augusztus végéig 300 ezer hektár területen jelentettek aszálykárt, amelynek 80 százaléka napraforgót és kukoricát érintette. Kitért arra is, hogy a szaktárca ad öntözésfejlesztési támogatást a gazdáknak, ugyanakkor az ország nem minden területén, így Baranyában sem érhető el mindenhol felszíni vízkészlet.

Ezért Feldman Zsolt fontosnak tartja, hogy a termelők minél több információt kapjanak, amely segítségükre lehet a megváltozó klímában az öntözésfejlesztésen felül. Ezek között említette a jó, szárazságtűrő növénykultúrák választását, a talajnedvesség megőrzésének és a helyes tápanyag-utánpótlás módjait említette.

Az eseményen Környezetvédelem Agroökológia Pályázatok – avagy mit kaptunk a KAP-tól? címmel pódiumbeszélgetést is tartottak, amelyen Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a Parlament alelnöke Feldman Zsolt, Krisán László, a KAVOSZ Zrt., vezérigazgatója, Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, valamint Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató helyettese vett részt.

A magyar kormány honlapján közzétett tájékoztatás szerint az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomag a termékpiaci törvény módosítása révén a meglévő piacszabályozási eszközök fejlesztésével és új szabályozási elemek megteremtésével javítja a termelők felvásárlókkal szembeni kiszolgáltatott helyzetét és jogi eszközökkel biztosít erősebb védelmet számukra, valamint megteremti a termeltetők és termelők közötti kapcsolatrendszer új jogi alapját. A legtöbb új szabály a szükséges felkészülési idő biztosítása érdekében 2025. január elsejétől lép életbe – írták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!