Könnyen szennyeződhet

2024.08.31. 15:40

A nagy melegben a fagyit és a tölcsért is védeni kell

Wald Kata

A nyár egyik legkedveltebb édessége a fagylalt, fontos azonban tudni, hogy magas folyadék-, és fehérje tartalma, valamint az egyéb, gyorsan romló összetevői miatt kiváló táptalaja az élelmiszer eredetű megbetegedéseket okozó baktériumoknak. Mivel nincs becsomagolva, könnyen szennyeződhet - cseppfertőzéssel, vagy piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszítőelemektől. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ara hívja fel a figyelmet, hogy a fagyi állandó hűtést igényel, egy kis hőmérséklet-emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, és a baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet.

A vonatkozó előírások szerint a pultnak, ahol a fagylaltot árusítják, a vásárlói oldal felől zártnak kell lenniük, nem érheti közvetlen napfény, és esőtől, széltől is védettnek kell lennie. A gombócok adagolásához folyóvizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön spatulát kell használni. A tölcsért szintén védeni kell a szennyeződéstől, ezért kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!