Fogyasztóvédelem

2024.07.21. 14:40

Változtak a kötelező jótállás szabályai

Wald Kata

Fotó: Frank Yvette

Változott a kötelező jótállás alá tartozó egyes tartós fogyasztási cikkek köre 2024.július 1-ől - hívja fel a figyelmet a Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület. 

- A vonatkozó miniszteri rendelet szerint a jótállási kötelezettség az új tartós fogyasztási cikkekre terjed ki, ha azok eladási ára eléri a 10 ezer forintot 

- részletezi az egyesület. 

A kötelező jótállási időre vonatkozó szabályok is módosultak ez év május 8-tól: a jótállás időtartama 10 ezer forintot elérő, de 250 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év, 250 ezer forint eladási ár felett pedig három év.

Az egyesület tájékoztatójában kiemeli, hogy a meghibásodott termék javítására vonatkozó jogszabályi előírások továbbra is érvényesek. Eszerint a vállalkozásnak törekedni kell arra, hogy a meghibásodott terméket 15 napon belül megjavítsa. Ha ez nem sikerül. legkésőbb a 15. napon tájékoztatni kell a fogyasztót a javítás elhúzódásáról. Ha a javítására a 30. napig nem került sor, vagy a termék három alkalommal történt javítást követően ismét meghibásodik, 8 napon belül ki kell azt cserélni. Ha erre nincs lehetőség 8 napon belül, akkor a vételár visszatérítése kötelező. 

- Fontos azonban tudni, hogy vannak kivételek, mint például az elektromos roller, illetve kerékpár

- hangsúlyozza az egyesület. 

Ha pedig a termék a vásárlástól, illetve üzembe helyezéstől számított 3 napon belül meghibásodik (rendeltetésszerű használatra alkalmatlanná válik), a vásárló kívánságára azonos típusú új termékre kell azt kicserélni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!