2023.04.27. 07:00
Günzer Tamás a borairól és a pincészetéről mesélt
Günzer Tamás Pincészete hat vörösbort nevezett az idei villányi borversenyre, melyből öt aranyérmet, egy pedig nagyaranyat kapott, ráadásul az utóbbi, a 2020-as Mátyás Cuvée lett Villány Média Bora is.
A sajtó- és marketingterület képviselőiből álló bizottság az idei villányi borversenyen is kiválasztotta az általa legjobbnak ítélt bort. Villány Média Bora Günzer Tamás Mátyás nevű cuvée-je. Podcastsorozatunk legújabb adásában arra kértük a borászt, meséljen erről a borról, és más érdekességek is szóba kerültek a beszélgetés során.
– Ez a bor a szívem csücske, a neve is sugallja. Édesapám Günzer Mátyás, róla neveztem el. 2003 óta készítjük, és az egyik legidősebb ültetvényről származik a cabernet franc, amit egy kis Ördögárokban termett merlot-val házasítunk. Mindig egy magas beltartalmi értékkel rendelkező bor, amely minden évben kizárólag újhordóban érlelődik
– mondta. S bár ez egy 2020-as tétel, mi arra voltunk kíváncsiak, hogy a borászok, illetve a szőlőültetvények hogy bírták a tavalyi nagy aszályt.
– Nehéz volt a tavalyi évjárat, a nagy aszály nem annyira kedvezett, de a szőlő szerencsére mélyen gyökeredzik, így az idősebb ültetvényeken nem jelentett kárt. Sőt, a korai fajtáknál nagyon jó minőségű szőlőt szüreteltünk. A rozé alapanyagoknál nagyon fontos volt a szüret optimális megválasztása, egy kicsit korábban is kezdtük, hogy a savakat megőrizzük.
Günzer Tamás Pincészetétől sok éve szinte minden hétvégén indulnak traktoros Ördögárok túrák, ezt azóta többen is átvették.
– Nagyon örülök, hogy ebben úttörőek voltunk, azóta több borászat traktorral, személyautóval, terepjáróval viszi fel a vendégeket. Nagyon régóta csináljuk, a „feeling” miatt traktorral húzott utánfutóval visszük fel őket a hegyre a Csillagvölgy, a Remete dűlőn át az Ördögárokba. Mindenhol mesélünk az ültetvényekről, és az Ördögárok legmagasabb pontján, a keresztnél – ahonnan belátjuk az egész völgyet – megállunk, és koccintunk egy pohár rozéval. Ezt az egy órás kirándulást nagyon szeretik a vendégek, a nagyvárosokból érkezők számára különösen nagy élmény.
Hétvégén rendezik meg a Halnapokat
Ezen a hétvégén immár kilencedik alkalommal rendezik meg Günzer Tamás Pincészeténél a Halnapokat. Az ingyenes programon Horvátországból, Kopácsról érkező halfőző mesterek négy napon keresztül szabadtűzön sütik-főzik a halat. Szép látványt nyújt, ahogy 8–10 méter hosszan ropog a tűz, felette a bográcsok, illetve a kifeszített csiptetett pontyok, pisztrángok sorakoznak. Az ízletes ételek mellett finom borok, hangulatos élőzene, valamint kézműves kirakodóvásár adja a jó hangulatot, és mindenkire gondolva még játszósarok, ugrálóvár is rendelkezésre áll.
Bama.hu podcast
- Állatkerti halloween: izgalmas kalandok várják a látogatókat
- „A versenyautó az a tér, ahol csak a sebesség és az idő számít.”
- Állatvédelem és állatkertek: A következő generációkon múlik minden
- Kovács Szilárd Ferenc volt stúdiónk vendége
- De Blasio Domenico volt a vendégünk